Buna ziua. Aveam o intrebare. Prietenul meu cand a inceput serviciul la firma la care este acum, nu a semnat ca ia in primire lazile care ii sunt necesare zilnic pt desfasurarea activitatii. Dar totusi, patronul i-a oprit din salariu o suma de bani pentru acestea, desi acum sunt toate, nu mai lipseste niciuna. Ce poate face pentru a i se da salariul? Si inca ceva, patronul refuza sa ii dea concediu, desi in contract are dreptul. Dupa cat timp de la angajare are dreptul la zile libere si ce se poate face daca nu i se respecta acest drept? In caz ca la demisie si la efectuarea lichidarii nu i se platesc si zilele de concediu neluate, ce se poate face?
1. Potrivit art. 169 din Codul muncii, nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
2. CO se poate acorda si la o luna de zile de la angajare ... acordarea acestuia nu mai este conditionata de prestarea actvitatii o anumita perioada de timp la anagjatorul respectiv.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
3. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 146 alin. (4) din Codul muncii).
Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul .
4. In cazul neacordarii unor drepturi salariale exista doua modalitati de actionare, care se pot exercita concomitent , si anume : sesizarea ITM-ului si/sau actionarea in judecata a angajatorului.
Retineri
carmenliv
salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii? (vezi toată discuția)