avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua!
Am o intrebare legata de primirea custodiei unui copil de 2 ani in urma divortului.Daca eu sunt cea care da divortul iar sotul a fost cel care a stat in concediu de crestere al copilului cine primeste custodia?In ce conditii se ia mamei custodia unui copil?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 14:56, 30 Iulie 2012
nu mai exista primirea custodiei. Acum, autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii soti. Se poate stabili doar locuinta copilului la unul din parinti. Aici nu exista niste conditii tip 'check-box' pt a vedea la cine locuieste copilul. Daca nu va intelegeti, judecatorul va decide in urma analizarii situatiei.
Conform codului civil in vigoare, regula este custodia comuna a parintilor, astfel ca in prezent copilul nu se mai ia de la un parinte si se da celuilalt dupa cum v-ati exprimat.
Doar locuinta copilului se stabileste la unul dintre parinti, celalalt parinte avand dreptul de a-si vizita minorul si de a petrece cat mai mult timp cu acesta in vederea mentinerii legaturilor firesti parinte-copil.
Custodia comuna inseamna ca parintii vor hotari de comun acord in tot ceea ce priveste cresterea si educarea copilului lor, ca si atunci cand sunt impreuna.
Mai exista acea pensie alimentara pe care sotul trebuie sa o plateasca in cazul in care copilul va locui cu mama?Cum se calculeaza?
De care lucruri se tine seama ,in analiza situatiei de catre judecator, cand se stabileste unde locuieste copilul?
da, pensia alimentara se plateste. si se calculeaza in functie de veniturile sotului si de numarul de copii aflati in ingrijire.
in vederea stabilirii domiciliului copilului minor, autoritatea tutelara va dispune efectuarea unei anchete sociale la domiciliile sotilor, in vederea ientificarii mediului celui mai propice pentru cresterea si educarea parintelui. se va tine cont de pregatirea parintilor, de nivelul salarial, de conditiile de trai, de comportamentul social al acestora, de locuita in care traiesc, daca au persoane care ii pot ajuta in cresterea minorului, etc
Pensia alimentara se stabileste acum atat in functie de nivelul veniturilor, cat si de bunurile acestuia precum si de posibilitatile de realizare a acestora, insa vor fi avute in vedere si celelalte obligatii ale debitorului.

Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

Se stabileste pana la 1/4 din venitul sau lunar net pentru un copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia copilului Maria Mandru Maria Mandru Instanţa oferă custodia copilului părintelui cu cel mai mare venit?Soţul meu are un venit mai mare că al meu însă nu are în grija cui sa îl lase cât ... (vezi toată discuția)
Divorț cu copil mic (tată) GabT GabT Bună. Probabil că în curând voi ajunge la divorț. Nu cred că mai contează motivul. Avem un copil de 4 ani. Îmi doresc să știu la ce să mă ... (vezi toată discuția)
În urma divorțului, de comun acord, am stabilit domiciliul ... iDorin iDorin În urma divorțului, de comun acord, am stabilit domiciliul copiiilor la mamă și custodie comună. Mai mult, am rămas în aceeași casă cu fosta soție ... (vezi toată discuția)