avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refacere terasa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refacere terasa

buna ziua,
de curand am cumparat una partament la etajul 4, ultimul nivel al blocului. Deasupra apartamentului era construita de mai multi ani o mansarda, fara autorizatie. DIn cauza faptului ca imi ploua in casa, in toate camerele, am decis sa dau jos mansarda si sa hidroizolez terasa de deasupra apartamentului. Am vb de mai multe ori cu cei de la adiministratie care se pare ca nu vor sa se ocupe de refacerea hidroizolatiei. Avand in vedere ca suntem in anotipul propice pentru astfel de lucrari, am decis sa fac aceste reparatii pe cont proriu. Am semnat un contract cu o firma specializata, care deja a inceput demolarea mansardei. In ce masura pot eu sa recuperez contravaloarea lucrarilor de hidroizolare? Cum trebuie sa procedez sa fiu in deplina legalitate dar totusi sa recuperz aceasta suma de bani care este destul de mare?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:09, 29 August 2012
Spuneti ca ati vorbit cu cei de la asociatie.... Ei ce v-au spus?
Mansarda a fost construita cu autorizatie de constructie? Facea parte din constructia initiala? A fost construita ilegal? E de interes sa ne spuneti pentru ca:

........ asociatia are obligatia de a repara proprietatea comuna si aceste lucrari nu trebuie sa modifice aspectul si materialele initiale.

Daca ati inceput aceasta lucrare pe spezele dv., macar sa luati legatura cu conducerea asociatiei, sa discutati cu ei despre recuperarea costurilor lucrarii, sa le prezentati facturile, chitantele si contractul lucrarii cu dispozitiile de garantie a lucrarii.
Ar fi fost bine daca ati fi avut aceasta discutie cu ei de la bun inceput.

Daca conducerea asociatiei nu doreste sa conlucreze cu dv., atunci aveti calea justitiei unde va puteti cere recuperarea cheltuielilor pe o lucrare la proprietatea comuna care statea in obligatia asociatiei s-o faca, o spun inca o data.
Terasa condominiului reprezinta parte comuna, a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Asumarea responsabilitatii de executie reparatie terasa condominiu in sistem initiativa privata reprezinta riscul major de recuperare c/v costuri ,in conditiile in care asociatia de proprietari nu este parte semnatara in contractul de eecutie
Mai mult exista inconvenientul in care ,datorita partilor semnatre ale contractului de executie negociat si asumat de executant si proprietar beneficiar,asociatia de proprietari nu poate introduce documentele justificative in contabilitate-datorita aspectului ca nu este beneficiar
Se impunea ca anterior demararii executiei lucrarii sa negociati si sa incheiati cu asociatia de proprietari angajament/document cu clauze ferme,prin care aceasta sa confirme necesitatea reparatiei si sa isi asume introducerea in planul de plati a c/v lucrarii la parte comuna condominiu
In raport de interesul asociatiei de proprietari pentru buna functionare a partilor comune din condominiu,reprezentantul legal al acesteia in persoana presedintelui ,acesta detine autoritatea si competenta-in interesul general al proprietarilor sa dispuna acte si masuri
sa dispuna decizii de executie astfel de reparatii si eventual modalitatea de recuperare c/v in situatia in care pentru urgenta reparatia a fot realizata prin initiativa si fonduri apartinand unui proprietar din condominiu
Inainte de inceperea lucrarilor am luat legatura cu asociatia de proprietari , cu presedintele ei, si le-am adus la cunostinta ca mie imi ploua in casa si ca se impune inceperea de urgenta a acestor lucrari de reparatie a terasei. Presedintele a fost de acord cu inceperea lucrarilor dar mi-a comunicat sa fac contractul pe persoana fizica, sa platesc contravaloarea lucrarilor, el urmand sa discute cu ceilalti proprietari din scara sa imi inapoieze undeva la 20 % ceea ce nu mi se pare corect. Cum pot eu sa-mi recuperez acesti bani? Mi-a motivat faptul ca asociatia de proprietari nu are bani, iar eu nu puteam sa astept intrucat situiatia din casa era dezastruoasa. Nici o firma nu mi-ar fi inceput lucrarile daca nu se platea un avans de 50 % din valoarea lor. Asa ca am luat decizia sa ionchei contractul pe numele meu.
Raspunsul presedintelui este abuziv.
Asociatia are obligatia sa-si constituie fond de reparatii tocmai pentru acest gen de situatii.
Daca nu au bani, atunci sa puna aceasta suma in rate lunare pe liste la toti proprietarii si dv. sa va dea suma rezultata din incasari (mai putin partea dv.)

Legea 230/2007 este clara in aceasta privinta.
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.

Art. 45.
....
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.

ancatod a scris:
Mi-a motivat faptul ca asociatia de proprietari nu are bani, iar eu nu puteam sa astept intrucat situiatia din casa era dezastruoasa.

Este posibil ca acum, in acest moment, asociatia sa nu aiba bani pentru repartia acoperisului. Eu cred ca apa nu va intra in apartament de 2-3 zile si ca ati simtit aceasta de mai mult timp. La noi, de regula, proprietarii sesizeaza asemenea situatii de prin noiembrie pana primavara. Daca asociatia are cunostinta de degradarea terasei sau acoperisului, prevede remedierea acestora in bugetul de venituri si cheltuieli care se aproba in adunarea generala ce are lor in primul trimestru al a anului. Si apoi se aduna bani in fondul de reparatii.
Bun, poate ca nu ati anuntat, nu ati participat l adunarea grenerala, nu s-a tinut aceasta adunare sau alte asemenea...
Acum cand este sezonul prielnic, lucrarea trebuia sa se faca de asociatie si nu de dumneavoastra.
Ca nu are bani, repet, este posibil, dar dumneavoastra aveti. Daca aveti bani, discutati cu presedintele sa incheie contract cu prestatorul. In acest fel devizul, factura, receptia, garantia..., toate sunt intocmite, acceptate de si cu ajutorul asociatiei.
De unde bani?
De la dumneavoastra. Dumneavoastra dati banii asociatiei, pe baza de chitanta, acum cand acesti bani sunt necesari. Asociatia achita executantul din acesti bani trecuti prin evidenta sa contabila.
Concomitent se face de catre asociatie repartizarea intregii facturi pe fiecare proprietate in functie de cota indiviza, conform legii si se afiseaza pe listele de plata.
Pe masura ce vecinii achita partea lor, asociatia va restituie banii treptat.
Asa aveti toate sansele sa va reparati acoperisul si sa va recuperati banii.
Altfel veti ajunge, cel mai probabil, in instanta prin intermediul careia puteti recupera banii, dar dupa mult timp, termene de judecata, documente, martori, scandal cu vecinii, cheltuieli suplimentare atat pentru dv cat si pentru asociatie...


Alte discuții în legătură

Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa criserb criserb Buna ziua, Dupa cum spune si titlul, stau la ultimul etaj si imi ploua in casa. A inceput sa ploua tarziu in toamna, nu am mai avut timpul necesar ... (vezi toată discuția)
Recuperare investitie. Chiriac G Chiriac G Buna ziua, as vrea sa aflu daca eu pot sa fac reparatii la terasa blocului si sa-mi recuperez banii? Am sa dau mai multe detalii : in 2015 blocul a fost ... (vezi toată discuția)
Reparatia terasei oliviamoga oliviamoga Buna seara, Locuiesc la ultimul etaj al blocului si timp de atatia ani am avut probleme iarna cu peretii unei camere, deoarece aveam efectiv gheata pe ei, in ... (vezi toată discuția)