avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Locuinta familiei
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Locuinta familiei

In noul Cod Civil apare sintagma de locuinta a familiei. Are cineva idee cum se face inscrierea unui apartament in Cartea Funciara ca fiind locuita a familiei? Si care ar fi documentul cu care se face dovada ca imobilul respectiv este inscris ca locuinta a familiei?
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 18:40, 31 Iulie 2012
Aceasta se face incheiind o conventie matrimoniala unde viitori soti stabilesc locuinta familiei, insa nu este neaparat nevoie de a si alege o locuinta a familiei, insa odata aleasa ea se noteaza in baza conventie la Cartea funciara.
Adica cei care s-au casatorit mai demult nu mai pot alege acum locuinta familiei? Eu parca nu am dedus asa ceva din Codul Civil...
Cei care nu incheie o conventie matrimoniala pot stabili prin declaratie locuinta familiei si in baza acestei declaratii autentice sa se ceara not area in CF.
Din ce am citit pe fuga am inteles ca chiar daca numai sotul este proprietar totusi sotia poate inscrie imobilul ca locuinta a familiei. Deci nu ar fi vorba de ceva ce trebuie facut neaparat de ambii soti, de comun acord, indiferent de conventii.
In extrasul de carte funciara scrie daca respectivul imobil a fost inscris ca locuinta a familiei? Ca inteleg ca sunt limitate niste drepturi cu privire la imobilul respectiv. Chiar daca numai tu esti proprietar daca celalalt inscrie imobilul ca locuinta a familiei nu mai dispui chiar de unul singur cu privire la acel imobil.
Da, apare ca sarcina in CF. Si pentru o eventuala instrainare sau chiar act de administrare cum ar fi inchirierea trebuie acordul ambilor soti.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare fara nevasta, cer ajutor cylens cylens doresc sa vand un apartament , dobandit inaintea casatorie. Actual ne-am stabilit in strainatate deci apartamentul nu mai este probabil \"locuinta familiei\", ... (vezi toată discuția)
Cumunitate legala-mentiune in acte translative de proprietate? sandina29 sandina29 Buna seara! Eu si sotul suntem casatoriti inainte de 1 oct. a.c. Am cumparat un imobil in oct. a.c. In actul de vanzare cumparare notarul a trecut drept de ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna verificare matrimoniala a actelor in vederea vanzarii ... CarmenIM CarmenIM Ce inseamna Verificare matrimoniala a actelor in vederea vanzarii unei proprietati (vezi toată discuția)