avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia unor reparatii la imobilul meu

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema destul de grava...vecinul nu-mi permite accesul in curte pt a face unele reparatii urgente la imobilul meu. In urma vremii nefavorabile din aceasta primavara, s-a desprins o parte din izolatia casei, cea din spate, si nu se poate repara decat daca am acces in curtea vecinului. Acesta initial a spus ca este de acord sa chem o echipa de constructori sa-mi execute aceste reparatii, dar in ziua cand au venit muncitorii, nu ne-a permis accesul in curte. Ar mai fi o problema, legata de siguranta lor, (a vecinilor) pt care pot fi trasa la raspundere: exista bucati mari de izolatie, compuse din polistiren, plasa si ciment, care stau prinse doar intr-un surub, sau o bucata de sarma, care pot oricand sa cada si sa-i raneasca, acestia avand o masuta pozitionata chiar in dreptul acelui perete.

Exista o lege care sa-mi permita accesul in curte pt executia acestor reparatii? Cum sa procedez in cazul acestui refuz?

Multumesc!

Incercati sa-l platiti, poate asta asteapta... ;( inca nu sunt legi care pedepesc nesimtirea crasa)
Constructia dvs nu este retrasa fata de limita de proprietate dintre dvs. si vecinul in cauza? De regula se respecta o anumita retragere specificata in certificatul de urbanism, care poate fi de la 0,65 m pana la 3m, 4m, sau uneori jumatate din inaltimea la cornisa a constructiei.
Eduardx a scris:

Incercati sa-l platiti, poate asta asteapta... ;( inca nu sunt legi care pedepesc nesimtirea crasa)

Pe proprietatea ta nu esti nesimtit, esti doar proprietar si atat! Sa permiti accesul unei echipe= a pazi curtea pe perioada lucrarii, din pacate. Uneori mai si strangi mizeria dupa ei.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
carmen03, utilizator
Eu spun ca este o chestiune de bun simt sa-ti lasi vecinul sa repare un perete la casa. In astfel de situatii treci peste tot felul de animozitati si permiti efectuarea lucrarii cu obligarea efectuarii curateniei in curte.
Numai un om ingust la minte se opune invocand dreptul sau de proprietate. Nu ii fura nimeni terenul, il ocupa doar temporar cu schelele pentru efectuarea lucrarii.
Dar ce sa-i faci, sunt oameni si oameni, unii se cred mai interesanti daca se opun sau il sicaneaza oe vecinul, daca i se pare lui ca acesta are o casa mai frumoasa ca a lui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acesta este un caz clasic de abuz de drept. Orice drept subiectiv civil, inclusiv dreptul de proprietate privata, trebuie exercitat in limitele legii si conform scopului in care acesta a fost recunoscut. Constitutia Romaniei stabileste ca proprietarii sunt obligati sa respecte sarcinile privind asigurarea bunei vecinatati. Refuzul vecinului de a permite accesul muncitorilor pe terenul sau trebuie sa fie justificat, adica sa arate ca, in cazul in care ar fi de acord, s-ar produce o vatamare a dreptului sau de proprietate. In caz contrar, savarseste un abuz de drept.
Daca nu reusiti sa va intelegeti pe cale amiabila, solutia este o actiune civila ce are ca obiect obligatia de a face. Daca instanta constata ca refuzul vecinului este nejustificat, iar interventia muncitorilor este necesara, il va obliga pe vecin sa va permita accesul pe durata lucrarilor.

Alte discuții în legătură

Interzicerea accesului pe proprietate! iosifgeorge iosifgeorge Buna ziua! Soacra are teren suficient ptr a monta o schela, in spatele casei, dar când au intrat in posesia casei (au moștenit casa) , nu s-au interesat de ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face carmen9 carmen9 M-a dat in judecata vecinul meu ca prin sentinta sa fiu obligat - sa mut materialelel care sunt sprijinite de zidul lui sau sa faca el acest lucru si eu sa-l ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)