avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia unor reparatii la imobilul meu

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema destul de grava...vecinul nu-mi permite accesul in curte pt a face unele reparatii urgente la imobilul meu. In urma vremii nefavorabile din aceasta primavara, s-a desprins o parte din izolatia casei, cea din spate, si nu se poate repara decat daca am acces in curtea vecinului. Acesta initial a spus ca este de acord sa chem o echipa de constructori sa-mi execute aceste reparatii, dar in ziua cand au venit muncitorii, nu ne-a permis accesul in curte. Ar mai fi o problema, legata de siguranta lor, (a vecinilor) pt care pot fi trasa la raspundere: exista bucati mari de izolatie, compuse din polistiren, plasa si ciment, care stau prinse doar intr-un surub, sau o bucata de sarma, care pot oricand sa cada si sa-i raneasca, acestia avand o masuta pozitionata chiar in dreptul acelui perete.

Exista o lege care sa-mi permita accesul in curte pt executia acestor reparatii? Cum sa procedez in cazul acestui refuz?

Multumesc!

Stimata doamna,


Cred ca cel mai simplu este sa apelati la o firma de alpinism utilitar care sa execute reparatia de pe cladirea dumneavoastra fara a intra practic in curtea vecinilor.
Art. 622 Noul Cod Civil:

(1) De asemenea, proprietarul este obligat sa permita folosirea fondului saupentru efectuarea unor lucrarinecesare fondului invecinat, precum si accesul vecinului pe terenul sau pentru taierea crengilor si culegerea fructelor, in schimbul unei despagubiri, daca este cazul.

Asadar, cei care credeti ca in virtutea dreptului la proprietate, puteti face ce va taie capul, va rog cititi cu atentie ca acest drept este limitat prin Codul Civil al acestei tari.
In urma unei hotarari judecatoresti puteti merge pe terenul vecinului pentru a va repara casa linistit. Recomand un mediator.

Ce buna ar fi o societate fara acest drept...poate va-ti mai linisti macar un pic din avantul asta capitalist in a acumula prin orice mijloc proprietati private...
Am si eu problema cu vecinii, au deschis poarta ca sa vina cind vor sa repara spatele casei fara sa ne anunte prealabil .Am rugat frumos macar sa ne anunte cind vor sa faca lucrarea ,raspunsul a fost ca atunci vin cind vor ,nu sint obligati sa ne anunte.Am inchis poarta de acces si acum sint suparati .
Dl. Balaescu, de unde atata inversunare, de unde atata ura adunata impotriva semenilor? Nu vad nicaieri nicio urma de intentii ascunse din partea unui om care vrea doar sa-si repare casa, ce este de condamnat in asta? Indiferent de ce spune litera legii, se pare ca dumneata , la fel ca multi altii in tara asta, ai uitat sa fii om. Iti doresc sa ajungi si domnia ta sa depinzi de intelegerea si bunul simt al semenilor.
Sunt constient ca intervin in aceasta "discutie" destul de tarziu, insa voi fi in curand in aceiasi situatie, aceea de a fi obligat sa permit accesul vecinului in curtea mea pentru reparatii; m-a anuntat de lucrare si i-am spus ca vreau sa ma gandesc o zi doua. Inteleg ca trebuie sa fim oameni si tot restul ...

@Soleirolia: sa va spun care sunt problemele cand vecinul isi repara casa pe terenul tau, concret in situatia mea.

1. Imi va strica o suprafata pe care avem pusi trandafiri.
2. Fiind vorba de izolarea casei, imi vor umple de polistiren curtea. N-ar fi o problema daca ... nu l-ar manca gainile.
3. Posibil la contactul cu gardul meu sa mi-l strice pe ici pe colo.
4. In curte imi tin masina; nu am incredere ca manevrarea de orice fel de utilaje, materiale de constructie, etc nu imi va "accidenta" masina. Am observat in trecut cum "meseriasii" folosesc de exemplu flexul fara sa tina cont in ce directie se duce jetul de schije. Prin urmare trebuie sa mut masina in strada, la "fereala" (unde de fapt fac eu alte probleme trecatorilor, etc).
5. Am diverse lucruri prin curte, pe care trebuie fie sa le mut, fie sa le pazesc.
6. Nu am chef, de exemplu, sa stau sa imi pazesc casa, o luna sau doua din vara, de o trupa de oameni pe care nu ii cunosc.
7. Nu am chef sa fac eu curat la sfarsit.

Atata timp cat nu cunoasteti toate "bucuriile" pe care le aveti la tara din partea vecinilor, cat nu stiti efectiv toata povestea (deoarece nu e loc si timp sa facem asa ceva, cand venim sa intrebam diverse aici), as ruga pe oricine a se feri in a face aprecieri de genul "ai uitat sa fii om", "ura impotriva semenilor","inversunare", etc.

***
Bun, noul cod civil ma obliga sa dau vecinului voie ... dar NU il limiteaza pe acesta, rezonabil la "timpul de executie". Practic, daca iei aceasta lege, poti sa ai vecinul PERPETUU la tine in curte.

In fine, intrebare. Eu vad problema altfel, in fond, este vorba de faptul ca pe o perioada de timp ii inchiriez vecinului o bucata din terenul meu. Doresc sa inchei un contract cu vecinul in acest sens, in care sa il limitez, de exemplu ii dau voie sa isi faca reparatiile intr-un interval de 10-15 zile. Incalc cumva noul cod civil?
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Lucican2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Interzicerea accesului pe proprietate! iosifgeorge iosifgeorge Buna ziua! Soacra are teren suficient ptr a monta o schela, in spatele casei, dar când au intrat in posesia casei (au moștenit casa) , nu s-au interesat de ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face carmen9 carmen9 M-a dat in judecata vecinul meu ca prin sentinta sa fiu obligat - sa mut materialelel care sunt sprijinite de zidul lui sau sa faca el acest lucru si eu sa-l ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)