avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce pot pierde la divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce pot pierde la divort?

Buna ziua. In aprilie am depus cerere de divort. Sotul meu sustine ca poate cere despagubiri pentru ca a stat in casa ce apartine mamei mele. Impreuna avem doi copii. Ce pot pierde eu la divort?
Doar c-a stat , nu va obtine despagubiri. Daca a investit in acea casa cu acordul mamei si poate dovedi, va putea pretinde in instanta despagubiri de la proprietar.
gi_jane2 a scris:

va putea pretinde in instanta despagubiri de la proprietar.

... va putea solicita prin intermediul insantei sa i se compenseze apaortul adus la sporirea materiala a bunului in natura, numai nu despagubiri.
notiunea de despagubire porneste de la cuvintul paguba
(DESPÃGUBÍRE, despăgubiri, s.f. Acţiunea de a (se) despăgubi şi rezultatul ei; compensare a unei pagube. ? (Concr.) Sumă ce urmează a fi plătită unei persoane pentru repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat printr-o infracţiune; desdăunare, daună, compensaţie.) astfel ca in cazul de fata convetiunirea sub un acelasi acoperis cu mama-soacra ncicidecum nu ia cazuat careva daune materiale, desi poate morale "da" (in dependenta de caracterul soacrei ;))


lmankml

1.... aberatii ))

2. dvstra veti pierde 50% din bunurile mobile si imobile care au fost procurate de catre soti din momentul casatoriei
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
lmankml

Daca doar a stat in mod normal el ar fi dator...mai mult sau mai putin...
A platit intretinera cat a stat?
Poate fi obligat judecatoreste la asa ceva.,.

Daca a facut investitii trebuie sa dovedeasca si trebuie sa achite taxe catre stat pentru a avea dreptul sa dovedeasca...
Deci, nu va putea dovedi daca nu va plati...
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cred ca s-a creat o confuzie.
Din cate inteleg, intrebarea se referea la "despagubiri" si nu la partajul bunurilor comune din casatorie.
Despagubiri se pot acorda in temeiul art. 388 Cod CIvil

"Acordarea despagubirilor Art. 388
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care
sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il
despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort."


Despagubirile se acorda in functie de culpa stabilita sotilor in procesul de divort si nu in functie de bunurile comune care se partajeaza.
Ca sa poata cere despagubire ar insemna ca divortul sa se pronunte din culpa sotiei in acest caz. Mai apoi sotul trebuie sa dovedeasca ce prejudiciu i-a fost adus prin divort. La culpa comuna nu se aplica art. 390 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dj_ane2001 dj_ane2001 buna ziua!exista vreo lege care in urma partajului stabileste ca sotul care inseala nu primeste nimic??daca da, care sunt dovezile acceptate ca proba care ... (vezi toată discuția)
Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)
Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)