avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Restituirea sumelor poprite, taxei de timbru si ...
Discuție deschisă în Executare silită

Restituirea sumelor poprite, taxei de timbru si cautiunii; va rog, un sfat!

Am castigat - la instanta de fond - un proces civil de contestatie la executare silita. Instanta a hotarat:
- anularea actelor de executare silita, ca fiind nelegale;
- restituirea sumelor poprite in temeiul contractului de imprumut;
- restituirea taxei de timbru, la ramanerea irevocabila a hotararii de admitere a contestatiei;
- respingerea cererii de restituire a cautiunii, ca fiind prematura (creditorul are drept de recurs in 15 zile, dar este aplicabil si Art. 723, ind. 1, alin. 3, prin care se motiveaza aceasta respingere in cuprinsul hotararii).
Va rog sa-mi spuneti: daca hotararea ramane nerecurata sau recursul este respins, ce pasi pot urma pentru restituirea sumelor de mai sus, sau in care articole din C.proc. civ. sunt prevazute?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 08:32, 1 August 2012
Pasii de urmat ar fi in sensul de a va legaliza hotararea astfel obtinuta daca nu este atacata sau si in urma caii de atac se mentine hotararea de la fond si a va adresa biroului executorului judecatoresc in vederea ridicarii popririi pt ca direct la tertul poprit nu cred ca veti avea succes chiar si cu hotararea in mana, desi asa ar trebui.

Taxa de timbru va trebui restituita in baza hotararii legalizate de catre institutia unde ati achitat-o.

Faceti mai multe exemplare de hotarari legalizate, cel putin 3.
Multumesc mult pentru raspuns! Inteleg deci, ca trebuie sa aplic prevederile Art. 373 ind.1, de vreme ce ati amintit de executorul judecatoresc; articolul amintit este chiar cel pe care l-a incalcat partea adversa, atragand anularea executarii silite :D. Totusi, poprirea este suspendata deja, prin admiterea, anterior procesului de contestare, a unei actiuni de suspendare provizorie a executarii silite; hotararea face referire la sumele
deja
poprite, acestea aflandu-se in contul creditorului. La ramanerea definitiva a hotararii, acesta ar putea, cred eu, sa mi le transfere in contul curent, macar pentru ca trebuie sa puna in executare hotararea, nu?
Despre cautiune nu ati amintit; la ramanerea definitiva a hotararii trebuie sa deschid o alta actiune, sa fac o cerere sau ce alt demers pentru a o recupera?
Cautiunea vi se restituie de catre instanta in baza unei cereri si a hotararii legalizate.
Pt restituirea sumelor deja achitate este posibil sa trebuiasca pusa in executare hot dvs.
Am inteles explicatiile! Va multumesc, s-aveti o zi ... racoroasa! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire cautiune ContSters277537 ContSters277537 As vrea sa stiu daca in cazul in care se respinge contestatia la executare eu pot sa imi recuperez suma platita pentru cautiune la suspendarea ... (vezi toată discuția)
Executare hotarare judecatoreasca daca angajatorul a declarat recurs ContSters158160 ContSters158160 Daca hotararea judecatoreasca data de instanta de fond este executorie si angajatorul a declarat recurs, executarea hotararii este suspendata? Sau pot trimite ... (vezi toată discuția)