avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... CF-teren de sub bloc
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

CF-teren de sub bloc

Doresc sa cumpar un apartament (nr 20) construit in anii 70.
In CF referitor la apartament , in apar proprietarii si modul de dobandire.
In CF referitor la terenul de sub bloc :
- in Partea I apare suprafata terenului
- In Partea II apare ca proprietea Statul roman cu cota 1/1.
- In Partea III apar patru din proprietarii de apartamente din bloc (nr 5,7,8,14 din 20 de apartamente) cu intabulare,drept de folosinta cu cota parte a fiecaruia corespunzator suprafetei apartamentelor lor.
intre acestia nu apar proprietarii apartamentului pe care il cumpar.
Fiind prima data cand am de a face cu CF, nu inteleg exact care este situatia cu cota de teren aferent apartamentului nr 20. (si nici cu restul)
Va ror sa ma lamuriti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rezso , utilizator 21:10, 13 August 2012
@rezso

Bună ziua,
Nu cred că trebuie să vă faceţi prea mari probleme în legătură cu lipsa notării din CF a dreptului de folosinţă al actualului proprietar asupra cotei indivize din terenul aferent apartamentului. Acest drept există în temeiul actului prin care actualul proprietar a dobândit acel apartament şi e probabil că a fost acordat de către Stat primului proprietar, cel din anii '70, fiind ulterior transmis eventualilor dobânditori succesivi prin actele de înstrăinare respective. Ca urmare, acest drept va ajunge şi la Dvs. în aceleaşi condiţii. Înscrierea în CF are, deocamdată (şi va avea încă destul de multă vreme de-acum înainte) doar efect de opozabilitate (adică de publicitate, de aducere la cunoştinţă) a unui drept faţă de terţi. Or, în cazul Dvs., e greu de imaginat că ar putea exista un terţ de bună sau de rea credinţă care (spunând că dreptul Dvs. nu îi este opozabil, nefiind înscris în CF) să poată emită pretenţii de folosire asupra "terenului de sub clădire" (cum îl numiţi Dvs.). ªi chiar dacă ar face-o, nu văd de ce v-ar putea deranja prea tare chestia asta... Cred că, dacă imobilul în sine (în speţă apartamentul) nu are probleme juridice majore (uitaţi-vă cu atenţie pe extrasul CF al apartamentului şi vorbiţi cu un specialist dacă vi se pare că e ceva ciudat pe acolo) puteţi cumpăra liniştit. Notarul vă va putea chiar ajuta, cred eu, cu notarea în CF colectivă a blocului (cea care priveşte terenul) a dreptului Dvs. de folosinţă asupra cotei indivize din acest teren, şi atunci veţi fi al cincilea proprietar diligent din bloc care şi-a îndeplinit ca la carte formalităţile de publicitate tabulară :)! Succes!
M-am linistit. Multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de folosință versus proprietate Într-un bloc cu 10 etaje ... Viopogy Viopogy Drept de folosință versus proprietate Într-un bloc cu 10 etaje și magazine la parter, apare următoarea situație: Apartamentele sunt proprietate , ... (vezi toată discuția)
Schimbare in cvc a statutului terenului aferenr unui apartament Iag Iag Iag Iag Se da urmatoarea speta: Se vinde un apartament cumparat in 1974 de la ICRAL, luat in rate de la CEC. Exista dovada achitarii platii si declaratie de la CEC. ... (vezi toată discuția)
Intabulare spatii comune condominium ? turbo20010 turbo20010 Salut. De curand am cumparat un apartament, iar in contract scria asa : \"Se vinde dreptul de proprietate pentru : - apartamentul nr. 5, situat in ... (vezi toată discuția)