buna ziua.am si eu o nelamurire.din articolul 7 reiese ca daca frecventezi cursuri la zi:preuniversitare,masterat,universitare,etc beneficiezi de indemnizatie.la primul copil nascut in 2007 nu am beneficiat(desi eram anul 2 la ovidius).acum sunt anul 2 la postliceala sanitara.daca fac un copil beneficiez de indemnizatie?desi am auzit ca anii de studiu se pun ca si vechime.multumesc
Buna. am si eu o intrebare. acum in iulie am terminat facultatea la idd, acum m.am inscris la master la zi, am vreo sansa sa primesc indemnizatie dupa bebe? eu in decembrie trebuie sa nasc.
va multumesc!
1. Daca nasteti in decembrie trebuie ca in perioada ianuarie-decembrie sa fi frecventat cursurile de zi ale unei forme de invatamant (facultate = master).
2. Sau daca in perioada cat ati urmat cursurile ID ati avut un contract individual de munca veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. Sigur veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar.
la zi numai acum la master voi fi din octombrie... facultatea am terminat la id. de lucrat nu am lucrat... inseamna ca nu primesc decat alocatia...
nu se poate plati la stat in urma pe 1 an si sa apar cum ca am lucrat ca am auzit de la persone care asa au facut.
va multumesc tare mult pentru rasouns!
1. Nu aveti ca sa platiti din urma pentru ca plata contributiilor si a impozitului pe venit nu este relevanta pentru a primi indemnizatia pentru CCC.
2. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?
Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.