Am achizitionat un apartament cu imprumut de la banca si restul fonduri personale.
La semnarea contractului de V-C, care a avut loc la banca in prezenta notarului, s-a executat si transferul fondurilor personale catre Vinzator. S-a semnat contractul de V-C. Urmind ca transferul banilor din imprumut din partea bancii sa se efectueze, in urmatoarele 2-3 zile.
Ca urmare in extrasul de carte funciara atasat la contractul de V-C s-a trecut:
- intabularea dreptului de proprietate al cumparatorului,
- intabularea ipotecii in favoarea bancii,
- dreptul vinzatorului asupra sumei ce urma sa o transfere banca (deoarece la acel moment banca nu transferase banii).
Contractul s-a semnat.
Dupa aproximativ 3-5 zile, nu retin exact, banca a virat la rindul ei restul de bani (respectiv imprumutul).
Am intrat in proprietatea apartamentului, platim de aproximativ 3 ani.
Intrebarea este:
Ce avem de facut, sau unde a fost gresala, pentru a elimina dreptul Vinzatorului asupra sumei virate de banca, mentionat in Extrasul de carte funciara.
Mentionez ca am realizat aceasta eroare, in urma cu putin timp.
In concluzie, desi s-au virat toti banii, si avem dovada (ulterioara) din extrasul de cont ca banii din imprumut au fost virati de banca catre Vinzator, ulterior semnarii contractului, in extrasul de C-F Vinzatorul are drept asupra acestei sume de bani.
Va multumesc anticipat pentru propuneri, solutii.
Cu stima.
Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila,prin declaratie autentica,fie in caz de litigiu,prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
Va multumesc mult pentru raspuns.
Ramine totusi intrebarea, la concret, ce am de facut eu ?
Sa merg la un notar ? Care sa depuna din nou actele la ANCPI si sa solicite refacerea CF?
Sa iau o declaratie de la vinzator, in speranta ca il mai gasesc ?
Este suficient la Cartea Funciara, prezentarea unui extras de cont de la banca care dovedeste virarea banilor ?
Multumesc anticipat.
Cu stima.
Trebuie sa depuneti o cerere tip de radiere a inscrierii din cartea funciara ( privind debitul datorat catre vanzator ) la care sa atasati extrasul de cont sau o adresa din partea bancii in care sa se regaseasca informatiile cu privire la plata facuta catre vanzator.
Cererea tip ( cerere de inscriere ) o puteti gasi pe siteul OCPI al judetului unde se afla apartamentul la sectiunea formulare sau direct la BCPI local.
Pentru radiere OBLIGATORIU la BCF aveti nevoie de o declaratie notariala data se semnata de vanzator.Apoi completati cererea tip si achitati taxa de 60 lei pentru radiere.
Extrasul respectiv arata o situatie existenta la acel moment; nu este vorba despre o eroare. Va trebui sa va adresati Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara competent pentru a indeplini formalitatile de radiere - operatiune care va fi urmata de eliberarea unui extras de informare lipsit de acea mentiune.