avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpararea unui apartament prin programul prima casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpararea unui apartament prin programul prima casa care are ipoteca de rang I

Buna ziua,

am o problema si as dori sa stiu daca ma puteti ajuta.
In decembrie 2007 am incheiat un precontract pentru cumpararea unui apartament care are ca termen de predare 31 iulie 2009 (este deja finalizat). Din fericire acest termen coincide chiar cu perioada de acordare a creditelor ipotecare prin programul prima casa. Din pacate constructorul m-a informat in urma cu cateva zile de existenta unei ipoteci de rang I asupra apartamentului in favoarea unei banci, desi in precontractul semnat in 2007 scrie foarte clar "Subsemnatul vanzator-constructor declar ca nu am incheiat si nu voi incheia un alt contract de construire - vanzare - cumparare al imobilului apartament si ma oblig sa nu constitui in favoarea unor terti drepturi de ipoteca sau alte sarcini". In urma discutiei avute cu constructorul acesta mi-a aratat ca exemplu o scrisoare de radiere de ipoteca intocmita de banca pentru un alt apartament vandut de constructor intr-un alt imobil, scrisoare care am inteles ca trebuie atasata la dosarul de credit.

Intrebari:
1) Nu am inteles prea bine ce se intampla cu adevarat cand merg la banca: primesc un extras de carte funciara in care apartamentul apare liber de sarcina sau merg la banca cu extrasul de carte funciara in care aparea ipoteca de rang I in favoarea bancii + scrisoarea de radiere de ipoteca? In acest al doilea caz credeti ca ar putea fi o piedica pentru achizitionarea apartamentului prin programul prima casa?
2) in cazul in care nu pot lua imprumut prin programul prima casa si tinand cont de incalcarea prevederilor contractului pot cere despagubiri?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:19, 13 Iulie 2009
Buna ziua,

dupa parerea me nu veti intampina probleme la achizitia acestui apartament.
De regula constructorii folosesc banii bancilor pentru a construi si este firesc sa garanteze cu insasi constructia.
Dca totusi veti fi blocati in obtinerea creditului din acest motiv atunci veti putea obtine despagubiri de la constructor.
Radierea ipotecii va fi coordonata de juristii bancii - nu trebuie sa va faceti griji cu privire la modalitatea in care se va realiza.


Av. Boncu
Buna ziua
Dumneavoastra ca puteti confrunta cu 2 situatii si anume:
1--constructorul isi achita ipoteca si atunci veti primi de la biroul de carte funciara un extras de carte fara sarcini
2--constructorul nu isi achita ipoteca inainte de vanzare si atunci extrasul de carte funciara va aparea cu sarcini , situatie in care veti avea nevoie de la banca in favoarea careia este inscrisa ipoteca de o scrisoare / acord prin care banca ii permite sa instraineze cu obligatia ca banii sa fie virati intr-un cont desemnat de banca , cont din care banca respectiva isi va retine suma ce reprezinta creditul si cheltuielile aferente acestui credit , iar apoi va face o adresa de radiere ipoteca , in baza careia , notarul care va autentifica tranzactia dvs va solicita cartii funciare radierea sarcinii.
In oricare dintre variante nu aveti nici un fel de problema , operatiunea in sine fiind o formalitate!
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare Lumiz Lumiz La semnarea contractului de vanzare cumparare a unui apartament ipotecat extrasul din xartea funciara trebuie sa fie fara obligatii. Mentionez ca am semnat un ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Apartamentul pe care doream sa-l cumpar am descoperit ca are 4 (patru) ipoteci ascunse de catre vanzator! vioricaw vioricaw M-am oprit la un apartament in zona centrala a Timisoarei care mi-a placut foarte mult si era la un pret corect, Am vizionat de 4 ori si am pus toate ... (vezi toată discuția)