avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie

ROG URGENT O OPINIE:

Subiect: despre recurs la Inalta Curte
Speta: -proces daune civile pentru defaimare
-la prima instanta intimatii parati (trei, doua persoane si o institutie) cistiga si se respinge plingerea;
-apelantul reclamant cere la Curtea de apel rejudecarea pe fond si obtine o hotarire favorabila prin casarea deciziei anterioare a primei instante;
-in termeni de 15 zile intimatii piriti (cele doua persoane plus institutia) au dreptul sa faca recurs; daunele urmarite de intimatul reclamant sint 'in solidar';
INTREBARE:
- DACA RECURSUL ESTE INAINTAT DOAR DE AVOCATUL A DOUA PARTI (REPREZENTIND O PERSOANA FIZICA SI INSTITUTIA PIRITA) INTRUCIT CEA DE A TREIA PARTE NU ESTE IN TARA SAU NU DORESTE SA FACA RECURS SEPARAT CE SE INTIMPLA? ESTE RECURSUL ACCEPTAT DE INALTA CURTE SAU ESTE RESPINS INTRUCIT CEA DE A TREIA PARTE NU A FACUT RECURS SEPARAT? PRECIZEZ DIN NOU CA LA TOATE INSTANTELE ANTERIOARE PROCESUL/CAUZA A FOST JUDECATA CA UN TOT ADICA IN 'SOLIDAR'. IN CAZUL ACCEPTARII DE INALTA CURTE A RECURSULUI FORMULAT DE AVOCATUL DOAR A DOI DINTRE INTIMATII PARATI SE DISJUNGE CAUZA IAR CURTEA SE PRONUNTA INTR-O DECIZIE CE AFECTEAZA DOAR INTERESELE CELOR DOI INTIMATI PARATI REPREZENTATI SAU DATORITA FAPTULUI CA ACEASTA CAUZA A FOST JUDECATA PINA ACUM 'CA UN TOT IN SOLIDAR' ORICE DECIZIE ACOPERA AUTOMAT SI PARTEA A TREIA CARE NU A FACUT RECURS SEPARAT?
CU MULTUMIRI,
IOANA1919

Cel mai recent răspuns: Ioana1919 , utilizator 07:20, 3 August 2012
Recursul acela ar putea fi respins pentru o gramada de alte motive, dar nu pentru simplul fapt ca al treilea parat nu a formulat recurs.

CPC

Art. 47. - Mai multe persoane pot fi împreună reclamante sau pârâte dacă obiectul pricinii este un drept sau o obligaţiune comună ori dacă drepturile sau obligaţiile lor au aceeaşi cauză.
Art. 48. - Actele de procedură, apărările şi concluziile unuia dintre reclamanţi sau pârâţi nu pot folosi nici păgubi celorlalţi.
Cu toate acestea, dacă prin natura raportului juridic sau în temeiul unei dispoziţii a legii, efectele hotărârii se întind asupra tuturor reclamanţilor sau pârâţilor, actele de procedură îndeplinite numai de unii din ei sau termenele încuviinţate numai unora din ei pentru îndeplinirea actelor de procedură folosesc şi celorlalţi. Când actele de procedură ale unora sunt potrivnice celor făcute de ceilalţi, se va ţine seama de actele cele mai favorabile. Reclamanţii sau pârâţii care nu s-au înfăţişat sau nu au îndeplinit un act de procedură în termen vor continua totuşi să fie citaţi.

Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
romascanu, moderator
:offtopic:Interventie moderator.
@Ioana1919 -Am rugamintea sa nu mai editati mesajele cu litere majuscule, deoarece astfel de texte sunt greu de lecturat, iar pe de alta parte, o astfel de actiune poate fi interpretata ca una agresiva fata de ceilalti utilizatori ai forumului.
Daca doriti sa continuati discutia, aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Multumesc mult pentru precizari.
Ptr. moderator: imi cer scuze dar nu am stiut nimic despre interdictia editarii cu majuscule. Promit sa nu se mai repete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aderare la recurs - admisibilitate MIXAM MIXAM Buna seara am si eu o rugaminte poate are cineva sa posteze practica in legatura cu subiectul. Este vorba de sentinta data doar cu cale de atac ... (vezi toată discuția)
Executarea silita Ioana1919 Ioana1919 Speta: un reclamant deschide cauza pentru defaimare si cere 300.000 de euro in solidar impotriva a trei parati. Prima instanta respinge solicitarea ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacată separat, cu recurs, încheierea de ședintă, a tribunalului j., prin care s-a dispus expres, necitarea unor intimati pârâti, din procedura de recurs ? viktorV viktorV În februarie 2011, am depus o acțiune în civil, - acțiune în constatarea existenței dreptului, anularea unor înscrisuri, evacuarea unor neproprietari, ... (vezi toată discuția)