avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... modificarea prenumelui doar cu o litera
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

modificarea prenumelui doar cu o litera

buna ziua .copilul meu minor si-a modificat singur o litera la prenumele lui si asa i-am facut buletinul.si-a modificat o litera la certificatul lui de nastere.Eu vroiam sa angazez o avocata ca sa se ocupe de aceasta problema in instanta ,sotul meu mi-a zis ca mai bine asteptam inca 2 ani si dupa ce o sa-si schimbe buletinul la 19 ani sa ne ducem la starea civila si sa cerem alt certificat de nastere cu prenumele asa cum e scris in registru de nasteri.sotul meu mi-a spus ca sa stau cuminte ca amenda e ft mare pt ca copilul si-a modificat singur o litera in certificatul lui original si ca doamne fereste se poate sa faca puscarie pt treaba asta . o vecina de a mea mi-a spul la fel sa stau cuminte in banca mea ca amende e ft mare de la 500 ron in sus si ca nimeni nu o sa controleze in regisrtul de nasteri.Ma bagat in sperieti cand am auzit asta de la sotul meu si de la vecina si nu mai stiu ce sa mai fac Ccunosc o avocata si ea mi-a spus ca ami trebuie 2 declaratii la notar data de 2 persoane ca copilul meu este cunoscut in societate cu acel prenume.si nu stiu ce sa fac in aceasta privinta Am nevoie de ajutor dumneavoastra ca daca nu las asa certificatul lui de nastere cu acea litera modificata de copil pt ca prenumele lui se scrie si se pronunta in limba romana asa cum si-a modificat el acea liera pt ca e un prenume strain. va multumesc mult ,buna ziua si mult noroc
Copilul dvs poate sa faca schimbarea numelui pe cale administrativa cf OG 41/ 2003

Insa acest lucru trebuie sa il faca la evidenta populatiei unde de emit C.I.,dar mergeti si dvs cu el acolo,ptr ca el este inca minor.
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
Tarzan2012, utilizator

Nu exista amenda pentru modificare, partea proasta este ca dvs. ati acceptat acea corectura si ati incuviintat-o (presupunem ca totusi copilul a facut-o) dar in privinta asta comentarile sunt inutile.

Mergeti la Starea Civila si cereti un alt certificat de nastere, dupa care mergeti si schimbati-i cartea de identitate. O ''morala'' din partea functionarilor de la Evidenta Persoanelor este tot ce vi se poate intampla.

Daca veti dori sa ii schimbati apoi numele ca sa fie asa cum va doriti exista procedura schimbarii numelui pe cale administrativa insa fara acte conforme cu realitatea nu veti reusi acest lucru.


schimbare de prenume pe cale administrativa? unde la politie acolo unde i-am facut buletinul? nu o sa am probleme? o sa primesc amenda? eu stiam ca schimbarea de prenume pe cale administrativa se face la regisrtu nasteri nu la politie.ce acte sunt necesare pt acest lucru? mai e nevoie sa dea declaratie sotul meu ? cum se procedeaza in asemenea caz? eu mai am o declaratie pe care a facuto la notar un traducator autorizat precum ca prenumele minorului se scrie si se pronunta altfel . mai e valabila la politie sau la registru nasteri acea declaratie?ce acte am nevoie ? care e primul pas pe care trebuie sa-l urmez? va mutumesc frumos . toate cele bune va doresc
Nu ati inteles ce v-am spus.
Mergeti cu baiatul (are peste 14 ani, cred ca trebuie sa fie prezent si el), amandoi cu cartile de identitate, la Starea Civila la primarie, spuneti ce a facut si cereti ALT certificat de nastere. Veti completa o cerere si veti plati o taxa (era 2 lei, daca s-a modificat nu poate fi mult mai mult)
Il predati pe acesta modificat si primiti altul cu numele inscris corect, ca in registrul lor.

Dupa ce vi se da duplicatul mergeti cu copilul la Evidenta Persoanelor si schimbati-i si cartea de identitate chiar daca nu a implinit 18 ani. Intrati in legalitate intai cu actele pe care le are, nu va ganditi la schimbarea numelui de pe acum!

Declaratia sotului (cea data deja la notar) va poate fi de folos DUPA ce veti face acesti pasi, adica atunci cand copilul va avea actele conforme cu ceea ce este scris in registrul de la Starea Civila.
Sa intelegem ca minorul a reusit sa falsifice prenumele atat de bine incat functionarul nu a sesizat nimic? Iar dvs. ati incuviintat ridicarea cartii de identitate in formula falsa. Mda, e de sesizat politia, dar cum dosarul ar tine mai mult de scriptologie iar pedeapsa minima, nu cred ca functionarul o sa se mai complice sa va faca sesizare, in schimb prezentati-va mai repede la evidenta si faceti un alt buletin pentru ca o sa primeasca in curand diplomele scolare si se inscrie la liceu, dupa care o sa trebuiasca sa schimbati o groaza de acte si e mult mai complicat. Copii mai fac si ghidusii in schimb oamenii mari, care trebuie sa vegheze asupra lor ar trebui sa indrepte cat mai repede greseala. Mergeti la starea civila, solicitati un nou certificat, dupa care solicitati un nou act de identitate. Daca se doreste un alt prenume, doar dupa obtinerea actelor corecte puteti demara acest demers.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mica problema cu certificatul de nastere al copilului meu ContSters180134 ContSters180134 buna ziua. Cu ce sa dovedesc ca prenumele copilului meu se scrie altfel,decat cel pe care este scris in registru de stare civila.Prenumele copilului este de ... (vezi toată discuția)
Titlu de calatorie pentru copil fara certificat de nastere C.Maria C.Maria Buna ziua.As dori sa stiu,daca exista posibilitatea ca,un copil nascut in Spania,sa primeasca titlul de calatorie fara certificatul de nastere.Precizez ca are ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume alinutzaalialfonso alinutzaalialfonso in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot ... (vezi toată discuția)