avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Arhiva asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Arhiva asociatiei de proprietari

Buna dimineata,

Puteti va rog sa-mi indicati unde in legea 230 scrie in ce conditii si cine pastreaza arhiva asociatiei de proprietari? Sau e in norme? Stiu ca am citit undeva dar nu mai gasesc unde am citit mai demult.
Multumesc, o zi buna tuturor,

Costin
In legea 230/2007 si HG 1588/2007 nu sunt referiri cu privire la arhivarea documentelor asociatiei.
Doar in faza de constituire a asociatiei se prevede in HG 1588/2007 art 5(6) ca
În adunarea generală de constituire se prezintă şi se adoptă statutul asociaţiei de proprietari, în care se vor cuprinde precizări cu privire la:
i) posibilitatea asigurării, după caz, a unui spaţiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfăşura serviciul de administrare şi în care pot fi păstrate în siguranţă documentele asociaţiei.

Dar exista reglementari nationale ce stabilesc modul de arhivare, termenele de pastrare... a diferitelor documente apartinand persoanelor juridice din Romania.
Iar asociatiile de proprietari trebuie sa se conformeze acestora, asa cum se conformeaza, de exemplu legii contabilitatii, chiar daca in legea 230/2007 nu se spune concret cum se tine contabilitatea.
Buna dimineata, domnu' Adrian. Citisem eu undeva ca arhiva se pastreaza de catre presedinte in fichet asigurat cu cheie.... samd. sper ca nu am visat. O fi in norme asta? Sigur am citit undeva dar nu mai stiu unde si era clar o lege cu asociatiile. Poate mai ajuta cineva? Multumesc.
Dl. Ex. Presedinte mai studieaza putin Legea nr.16/1996 complectata si modificata prin Legea nr.358/2002, O.u nr.39/2002 si Legea nr.474/2006.
Dl. limba romana nota 2, eu sunt presedinte de asociatie si am cerut, daca se poate, nu toate legile tarii ci citatul respectiv. Daca dumneata cunosti, spune care e, lasa lectiile pe internet, ca asta am vazut ca stii sa faci. Nu e nevoie de lectiile dumitale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, stabilite prin Hotararea Nr. 1588 din 19 decembrie 2007, stipuleaza ca in cadrul AG de constituire a Asociatiei de Proprietari, sa se dispuna amenajarea unui spatiu de administrare in care pot fi pastrate documentele asociatiei in siguranta.
(6) În adunarea generala de constituire se prezinta si se adopta statutul asociatiei de
proprietari, în care se vor cuprinde precizari cu privire la:
a) denumirea, forma juridica, sediul, durata de functionare ale asociatiei de proprietari;
b) scopul si obiectul de activitate ale asociatiei de proprietari;
c) mijloacele materiale si banesti de care poate dispune asociatia de proprietari;
structura veniturilor si a cheltuielilor;
d) membrii asociatiei de proprietari, drepturile si obligatiile acestora;
e) structura organizatorica, modul de functionare, managementul asociatiei de
proprietari;
f) repartizarea cheltuielilor asociatiei de proprietari;
g) conditiile în care se dizolva asociatia de proprietari;
h) dispozitii finale, modalitatea de rezolvare a litigiilor, relatiile contractuale,
penalizarile, cazurile de urgenta în care se permite accesul în apartament sau în spatiul sau
al unui delegat al asociatiei.
i) posibilitatea asigurarii, dupa caz, a unui spatiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfasura serviciul de administrare si în care pot fi pastrate în siguranta documentele asociatiei.

[ link extern ]

De asemenea in Ghidul obligatiilor fiscale ale Asociatiilor de Proprietari, normele de aplicare a Codului Fiscal in ceea ce priveste conducerea evidenţelor fiscale se prevad urmatoarele:
Evidentele vor fi pastrate la domiciliul fiscal al asociatiei, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi incredintate spre pastrare unei societati autorizate, potrivit legii, sa presteze servicii de arhivare.
Pentru exercitiul financiar in curs evidentele se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabililor.
În cazul in care evidentele contabile/fiscale sunt tinute cu ajutorul sistemelor electronice de gestiune, pe langa datele arhivate in format electronic, asociatia este obligata sa pastreze si sa prezinte aplicatiile informatice cu ajutorul carora le-a generat.

[ link extern ] /
Personal, in calitate de presedinte, inteleg sa pastrez/arhivez toate documentele financiar-contabile si de orice alta natura ale Asociatiei la sediul Asociatiei de Proprietari.
L.C.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Arhiva asociatiei de locatari Popescupop Popescupop Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa stea arhiva asociatiei de locatari de la fostul administrator avand in vedere ca nu avem sediu sau o camera ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Raport de activitate BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. In cadrul asociatiei de proprietari, ,,cineva'' din comitetul de administratie, (dar cine) trebuie sa intocmeasca un raport de activitate.... in ... (vezi toată discuția)