avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... constituirea unei garantii echivalent gestionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

constituirea unei garantii echivalent gestionar

Buna ziua!
Soţia mea lucreaza ca sef de raion (2 raioane ) la un magazin de bricolaj, iar in cursul anului 2009 a fost obligata (altfel probabil ca o dadeau afara) sa semneze un contract de constituire de garantie prin care i s-a retinut lunar o suma de bani pana la inceputul acstui an. In acel act acolo unde facea referire la ea, scria ,,sef raion (angajat cu funcţii şi atribuţii de gestiune sau asimilate acestora, cel care intră în contact direct cu bunuri şi valori din gestiunea societăţii "). Precizez că nu a semnat vreun act aditional pana in prezent prin care sa i se aduca la cunstiinta ca ar fi fost numita si pe functie de gestionar. Intrebarea mea este daca prin semnarea actului de garantie are si atributiile unui gestionar sau era necesar ca unitatea sa ii aduca la cunostiinta printr-un act aditional ca indeplineste si aceasta functie.
Va intreb acest lucru deoarce se afla in preaviz si urmeaza a se efectua un inventar unde o va pune sa semneze ca si gestionar probabil pentru a-i imputa lipsurile care, in mod sigur daca sunt, au fost cauzate prin furturi. In cazul care vor sa ii impute aceste lipsuri nu ar trebui sa faca dovada vinovatiei sale?
Cel mai recent răspuns: Florris , utilizator 16:45, 3 August 2012
Chiar daca i se vor imputa acele lipsuri , angajatourl va trebui sa dovedeasca in fata instantei culpa sotiei dvs .. altfel spus, prejudiciul cauzat este datorat culpei sotiei dvs.

Inventarul este semnat de persoanele din comisia de inventariere , precum si de salariatii care au avut calitatea de gestionari.
Angajatorul; stabileste functiiele gestionare.Atat timp cat a semnat contractul de garantie rezulta implicit ca functia pe care o ocupa se incvadreaza in prevederile LEgii 22 din 1969.
Nu este nevoie si de act aditional la CIM . Prin fisa postului sunt prevazute atributiile postului.
Art. 254 din codul muncii republicat
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Va multumesc pentru raspuns. Ati spus ceva de fisa poastului. In fisa postului, nu este specificat ca ar avea atributii de gestionar. Mi se pare normal sa i se impute daca este vinovata. Cum poti stabili ca un sef de raion este vinovat ca ii lipseste marfa atata timp cat accesul la acea marfa este deschis pe tot timpul cat este deschis magazinul, se lucreaza pe schimburi, si chiar daca are atributii de supraveghere pentru a nu fi sutrasa marfa sunt perioade de zile cand acesta nu poate sa isi supravegheze marfa.(concedii, zile libere si oricum nu poate acoperii ambele schimburi). Totodata sotia face dovada prin documente ca a respectat sarcinile ce ii reveneau (inventare periodice, comunicarea catre directorul de magazin si firma de paza a lipsurilor; vizualizarea inregistrarilor video etc..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar-litigiu in munca xfiles xfiles Buna ziua! De peste 1 an de zile am fost angajat al unui magazin de telefonie mobila, iar acum,dupa ce am incetat colaborarea, au facut un inventar si ... (vezi toată discuția)
Fisa lichidare danymayl danymayl Buna ziua, pe data de 10-112008 mi-am dat demisia din cadrul unei SC (electrocasnice) cu acordul ambelor parti!magazinul s-a desfiintat!astazi am fost si ... (vezi toată discuția)
Imputare minus de inventar mihamihu mihamihu Daca am fost angajat ca lucrator comercial intr-un supermarket, fara camere de luat vederi care sa acopere intreaga arie comerciala, fara agenti de paza si ... (vezi toată discuția)