avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lider sindical cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lider sindical cu probleme

Am o speta delicata privind un lider sindical. In urma unor schimbari de structura, o reorganizare in cadrul unei societati cu capital integral de stat un lider sindical refuza sa semneze fisa postului prin care i se modifica incadrarea conform COR dar nu si salariul (e vorba doar de titulatura). Ce se poate face pentru inlaturarea acestuia din societate atata timp cat creeaza numai probleme si instiga oamenii la scandaluri sau chiar la a chema in instanta societatea?De mentionat ca acesta nu face absolut nimic in cele 8 ore de munca cat este prezent? Legea apara liderii sindicali si 2 ani dupa incetarea functiei sindicale si nu iti da voie sa ii dai afara pentru motiv ce nu tine de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pe motive ce tine de indeplinirea mandatului pe care l-a primit din partea salariatilor.
Acesta refuza orice negociere privind CIM sau fisa de post intre patronat si sindicat/salariat (se prevaleaza de functie ca sa nu poata fi atacat) si vrea ca CIM si fisa de post sa fie facuta cum vrea el. Nu vrea sa semneze fisa postului pe motiv ca nu e de acord cu propunerile sarcinilor din fisa postului (de parca ar veni la serviciu sa stea la tv, ca asta face toata ziua)...Cred ca intelegeti profilul de lider sindical care am incercat sa il schitez aici, e vorba de tipul de om care se prevaleaza de orice scapare procedurala sau legala sa scape de sarcinile profesionale si sa instige ceilalti salariati impotriva societatii sub orice forme. El a dat si societatea in judecata in urma cu 3 ani tot pe motiv ca i s-a schimbat incadrarea iar el nu a semnat actul aditional la contractul individual de munca si nici fisa postului, iar instanta i-a dat dreptate atata timp cat nu a semnat CIM si fisa postului.
Reformulez intrebarea: Se poate scapa de acest om printr-o forma sau alta?
Cel mai recent răspuns: Mihai-Daniel , utilizator 08:55, 3 August 2012
Art.220 C.mun.:
(2) Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.

Art. 10 din Legea nr.62/2011:
(1) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala.

Din cele doua texte de lege, rezulta ca un lider de sindicat poate fi concediat disciplinar sau pentru motive care tin ori nu de persoana sa ...
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi pot concedia liderul de sindicat? arhontele arhontele Daca o firma are angajati si 2 operatori PC si unul e lider de sindicat ,iar firma isi reorganizeaza activitatea poate concedia liderul de sindicat chiar daca ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post Alex_dy Alex_dy Buna ziua, Sunt lider de sindicat, beneficiez de protectia legii sindicatelor care spune ca unui lider de sindicat nu-i poate fi modificat CIM pe timpul cat ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii,puteri totalitare directiunii? Hobitzi Hobitzi Am un director cam dictator la institutie.Ca de obicei cei cu prea mult tupeu,nici el nu e chiar in clar cu legile,face greseli tot timpul.Daca i se atrage ... (vezi toată discuția)