avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minorul poate parasi tara fara acordul celuilalt ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minorul poate parasi tara fara acordul celuilalt parinte???

Buna ziua!
Sora mea a fost casatorita cu un cetatean strain, in timpul casatorie s-a bascut si un copil, iar dupa 1 an de la nasterea copilului au divortat.Tatal copilului nu a fost in tara la intentarea actelor de divort , nici pe perioada procesul pt ca a ceasta nu a fost de acord cu divortul.Hotararea de divort pe care a primit-o sora mea a fost cu urmatoarele specificatii, se pronunta divortul , copilul ramane in incredintarea mamei si nu se stabileste nici o pensie alimentara din partea tatatului.
As dori sa stiu si eu cum este exact din punct de vedere juridic in urma acestei hotarari, situatia minorului, daca are voie sa paraseasca tara fara acordul tatalui???
M-am interesat la politia de frontiera si de exeplu la ambasada Olandei la Bucuresti si am primit din ambele parti ca minorul nu are voie sa iasa din tara fara acordul tatalui deoarece statul roman nu cunoaste termenul de custodie , doar incredintare spre crestere si educare , plus ca celalat parinte nu este decazut din drepturile parintesti.
Va rog daca puteti sa ma lamuriti in aceasta problema!
Multumesc.
Mama poate sa iasa din tara impreuna cu minorul fara a avea nevoie de o declaratie de acord a tatalui, daca minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare printr-o hotarare definitiva si irevocabila.
Art. 30. - Legea 248/2005- privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.............................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului? lilianabh lilianabh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia ... (vezi toată discuția)