avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere

Buna ziua,ma numesc Adyna,am divortat in 2008.De atunci inca port numele fostului sot,neavan posibilitatea de a mi schimba buletinul.Am 2 copii cu actualul meu partener,nascuti in 2009 si 2011.Stam in spania,si pe certificatele lor de nastere figurez cu numele fostului.Ei au numele tatalui lor.Acum as vrea sa mi schimb numele si sa le fac lor certificatele de nastere romanesti.Cum trebuie sa procedez si pot avea probleme din cauza asta?Va multumesc anticipat-
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:46, 2 Septembrie 2012
eu cred ca nu intelegeti intrebarea.Nu stau in romania,sunt plecata in spania de 5 ani.Copii sau nascut aici ,dupa ce sa pronuntat divortul.Numele nu mi am schimbat,si acum inca il am pe cel al fostului sot.In certificatele din spania la tata figureaza numele tatalui lor,iar la mama eu cu numele fostului sot.Acum vreau sa plec in tara sa mi schimb numele,ceeace pana acum nu am putut,pentruca trebuia sa mi schimb si adresa,dar nu am avut unde ca nu am pe nimeni in romania,Dupa scimbarea numelui meu,pot sa fac certificatele romanesti copiilor,daca eu in certificatul din spania figurez pe numele fostului sot,ceea ce nu se poate rectifica,ca numelle din certificatul de nastere ramane cel purtat in timpul nasterii copilului.Scuze daca sunt prea insistenta,dar nu ma lamurit nici unul dintre raspunsuri.
@adynazoe
Al doilea raspuns dat de Justitiarul711 va da lamuririle necesare, atat cat se poate pentru ca nu avem de unde sa stim cum se face in Spania rectificarea certificatelor pe care le au acum copiii dvs. - certificate constatatoare ale nasterii sau certificate de nastere spaniole.

In primul rand trebuie sa rezolvati situatia dvs., sa va faceti carte de identitate. Pentru asta trebuie sa veniti in tara, sa investiti hotararea cu formula definitiva si irevocabila - detalii aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
iar apoi sa va schimbati cartea de identitate.

Doar apoi veti putea face demersurile pentru transcrierea certificatelor copiilor. Solicitati ajutorul celor de la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu, ei sunt cei care va vor spune ce veti avea de facut, tinand cont de ce acte aveti.
Va fi greu dar nu imposibil; incercati sa nu dati vina pe birocratie sau pe functionari - cu scuzele de rigoare, vina pentru complicatii este a dvs. in totalitate.

nu avem de unde sa stim cum se face in Spania rectificarea certificatelor pe care le au acum copiii dvs. - certificate constatatoare ale nasterii sau certificate de nastere spaniole.

Din cate stiu eu rectificarea certificatelor de nastere nu se face nici in romania,doar in cazuri bine motivate.Daca la nastere mama poarta numele de fata,chiar si dupa casatorie,in certificatul de nastere mama va figura pe numele ei de fata.Daca certificatele s ar rectifica ,ar insemna ca si in certificatul de nastere al copilului din casatoria anterioara ar trebui sa mi schimb numele dupa divort.
Nu va fi posibila transcrierea nasterii copiilor daca in certificatele spaniole apareti cu numele fostului sot, incalcand hotararea emisa de instanta romana.

Din HG 64/2011, art. 74 alin. (5): In situatia in care se stabilesŸte ca in certificatul sau extrasul eliberat de autoritatile straƒine au fost inscrise date care sunt in neconcordantaƒ cu cele inscrise in registrele de stare civilaƒ romane sŸi R.N.E.P., transcrierea se va face dupaƒ indreptarea erorilor de caƒtre autoritatile straƒine emitente.

In cazul dumneavoastra, va fi necesar sa va reinnoiti actele de identitate conform sentintei si sa solicitati autoritatilor spaniole rectificarea certificatelor copiilor.
de ce ar trebui sa solicit rectificarea lor(ceeace nu e posibil ca am intrebat)cand oricand pot demonstra ca sunt aceeasi persoana???Nu inteleg.

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)