O societate comerciala are inchiriat un spatiu de la primarie. Contractul se deruleaza din anul 2001. Plata chiriei s-a facut in fiecare an, pentru anul calendaristic in curs. In respectivul contract este specificat nivelul lunar al chiriei, cu specificatia ca pretul se va majora conform inflatiei. Chiria s-a achitat in fiecare an, la nivelul stabilit initial, fara ca lucratorii primariei sa calculeze un nivel al chiriei majorat cu rata inflatiei. In anul 2012, luna iulie, firma a primit o instiintare din partea primariei, prin care i se aduce la cunostinta ca trebuie sa plateasca chiria majorata, retoractiv din anul 2001 pana in prezent. S-a calculat chiria majorata cu rata inflatiei pe fiecare an in parte. In respectiva hartie se specifica faptul ca firma are termen 30 de zile pentru a plati sumele calculate retroactiv, in caz contrar se va rezilia contractul de inchiriere.
Este corect modul in care a procedat primaria?
Este obligarat firma sa plateasca aceasta suma?
Primaria poate cere ce vrea. Legal, in instanta, nu va poate obliga sa platiti suma actualizata decat pentru ultimii 3 ani (perioada august 2009-august 2012), pentru diferenta (adica suma care trebuia platita, cea actualizata minus suma efectiv platita) aferenta celorlalti ani, actiunea e prescrisa.
Puteti formula o notificare in care sa explicati acest aspect. Temeiul de drept este art. 3 din Decretul nr. 167/1954. Pentru acesti 3 ani, sa vi se notifice care este suma exacta care trebuie platita si achitati.