avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... COPILUL ISI POATA DA IN JUDECATA TATAL?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

COPILUL ISI POATA DA IN JUDECATA TATAL?

Buna seara,daca mama a doi copii minori in varsta de 7 ani si respectiv 14 ani ,a dat o declaratie la notar in urma unor amenintari ca ar fi primit suma de 64.000 lei ,avans pensia de intretinere a copiilor pe 84 de luni ,dar in realitate nu au existat acesti bani si nici dovada platii ,copii pot sa il dea in judecata pe tatal lor pentru pensia alimentara? ce prevede noul cod civil ? sa zicem ca parintii nu aveau voie sa tranzactioneze un bun care nu erau al lor ci al copiilor?
Cel mai recent răspuns: silviasylvana , utilizator 21:33, 4 August 2012
raspunsul meu este afirmativ, iar instanta de judecata trebuie sa delibereze asupra unei cereri de chemare in judecata facuta de minorul care a implinit 14 ani.
Chiar daca o persoana, la implinirea varstei de 14 ani are capacitatea de exercitiu, iar in vederea
incheierii anumitor acte juridice este nevoie de incuviintarea prealabila a reprezentantilor legali, (parinti sau tutore), minorul care a implinit 14 ani si se dovedeste ca are discernamant, poate cere singur instantei judecatoresti modificarea masurilor privitoare la derpturile si obligatiile personale sau patrimoniale, care se nasc intre el si parintii lui, care sunt divortati.


UpToDate

am uitat sa precizez faptul ca minorul, care a implinit varsta de 14 ani are capacitatea de exercitiu restransa, asa cum prevede si noul C.civ. in art. 27
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2012
Darie Tudor, utilizator
am inteles ,va multumesc frumos dar intrebarea este poate sa fie reprezentata de un avocat fetita ...am inteles ca potrivit noului cod civil poate sa il dea in judecata pe tatal pentru neplata pensiei alimentare amandoi copii si reprezentati de n avocat
spuneti-mi si mie prevederea din noul C. civ.

Inainte de a va adresa unui avocat, cred ca este mai bine sa sesizati, chiar dvs, Directia Generale de Asistenta Sociala si protectia Copilului din judetul in care minorii au domicililul.
nu stiu exact ,tot asa m-a sfatuit si pe mine cineva, pentru ca el se foloseste de acea declaratie pentru care m-am judecat 2 ani pentru nulitate act juridic ,dar se pare ca relatii lui au fost mult peste puterile mele ...stiu adevarul si nu pot sa imi fac dreptate..ACTUL IN SINE ESTE LOVIT DE NULITATE ,,pensia copiilor nu are nevoie nimeni din lumea asta sa o tranzactionze..ea este un drept fundamental al copiilor..o sa merg la directia copiilor si o sa fac o reclamatie cred...mai puteti intreba si alte cunostinte daca copiii pot sa isi cheme in judecata tatal si ce sanse am?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara formulata de un minor Marina97 Marina97 Buna ziua!! In urma cu 7 ani ,parintii mei au divortat,in urma divortului eu am fost incredintata mamei,tatal meu fiind oblgat la plata unei sume de 50 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara aleale.123c aleale.123c Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de exerciþiu a minorului misu_mondialu misu_mondialu buna ziua. de la ce varsta minorul are discernamant si nu mai depinde de parinti in luarea unei decizii?? si la ce varsta se poate casatori un minor. va ... (vezi toată discuția)