avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz-lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz-lichidare

Buna ziua...la data de 02.04 2012 mi s-a in tocmit contract de munca,iar la data de 11.08 2012,sunt anuntata verbal apoi in scris ca, inceteaza contractul in baza art 65 din Codul Muncii.....dupa o discutie civilizata #-o,mi se da in scris preazizul legal, in conf cu art.75 alin (1) dinCM,........incepand cu data de 16.07.2012 pana la data de 10.08.2012 sunt in preaviz....din ce reiese ,observ ca la data de 10 ,imi va fi emisa o decizie de concediere...mi se va "face lichidarea" urmand a-mi calcula drepturile salariale la zi.
...acum va intreb, daca angajatorul nu respecta acest preaviz,si anume in data mentionata nu sunt chemata la sediul firmei pentru a "pune punct",ce pot face mai departe eu ca si fosta angajata astfel incat legal sa intru in posesia drepturilor banesti....
Va multumesc pentru timpul acordat citirii si eventualului raspuns detaliat....
Cel mai recent răspuns: gratyela , utilizator 19:09, 6 August 2012
1. In perioada de preaviz mergeti la serviciu in program normal de lucru si veti fi platita pentru munca depusa.

2. Perioada de preaviz face parte din CIM si este vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

3. Asadar angajatorul nu are cum sa nu respecte perioada de preaviz.

4. Drepturile salariale pentru luna august va vor fi platite cel mai tarziu la data la care se platesc acestea tuturor salariatilor din unitate (adica in prima jumatate a lunii septembrie).

5. - Dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

Va multumesc domnule Tudor Valeriu pentru raspunsul clar....va pot da urmatoarele detalii la cele enumerate de dumneavoastra,si anume;
- in perioada de preaviz,nu ma pot prezenta la serviciu deoarece postul a fost desfiintat-locatia nu mai exista.....
- drepturile salariale si lichidare(daca gresesc in exprimare,scuze),se inchid definitiv asa cum am specificat in mesajul anterior,la data de 10.08.2012.....(tocmai de asta intrebam daca angajatorul poate incalca legea, tinand cont ca nu va mai fi "contact" cu persoana dumnealui).
- despre indemnizatie de somaj nu poate fi vorba deoarece perioada legala in contract este de la data de 02.04.2012....

...relatand toate aceste revin cu intrebare (si scuze daca insist),in caz ca nu sunt chemata la data respectiva,pentru a "mi se face lichidarea" ( eu predand angajatorului,acte ,chei ,telefon serviciu,stoc,calcule...totul la zi ), ce pot face mai departe ca si fosta angajata astfel incat legal sa intru in posesia drepturilor banesti....

Mii de multumiri anticipat!

1. Nu puiteti fi concediata fara efectuarea preavizului asa cum spune art.75 din Codul muncii.

2. Chiar daca angajatorul va permite (in scris) sa absentati in perioada preavizului el trebuie sa va ponteze si sa va plateasca pentru aceasta perioada.

3. Poate inainte de 02.04.2012 ati mai lucrat si in lata partye si faceti cele 12 luni de cotizare la somaj si veti beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Daca la data anuntat nu veti primi actele de incetare a CIM si drepturile banesti veti sesiza imediat ITM si, daca este cazul, veti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Inca o data (ca de fiecare data) a-ti fost clar in raspunsuri si va multumesc domnule tudorvaleriu...voi astepta pana la data mentionata in preaviz sa vad ce va face angajatorul,si daca nu se va "comporta" civilizat/legal,voi urma pasii catre ITM.
O seara linistita in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Rebeckah Rebeckah Buna ziua, beneficiez de indemnizatia de somaj daca: -sunt in perioada de preaviz, postul pe care lucrez se restructureaza? -mentionez ca lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)
Somaj stoicavioleta17 stoicavioleta17 O angajata din 2006,intre dec 2009 si oct 2011,in ingrijire copil,a lucrat intre oct 2011 si iulie 2012 -cand a intrat din nou in \\"ingrijire copil\\".Avand ... (vezi toată discuția)
Lichidare-acte somaj BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,am si eu o nelamurire:sunt in perioada de preaviz datorita concedierii prin restructurarea postului.Cei de la firma imi sunt restanti cu plata a doua ... (vezi toată discuția)