avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua! E pentru prima data cand pun o intrebare pe acest forum, sper sa aiba amabilitatea cineva avizat sa imi raspunda si multumesc anticipat pentru aceasta!
Am doua cazuri de succesiune a unei case pe care as vrea sa le discutam:
1. In primul caz : o persoana (sotul) achizitioaneaza un imobil inainte de casatorie, e singurul proprietar trecut in actul casei. Dupa casatorie rezulta 3 copii. Nici sotia , nici copii nu au fost inregistrati in actul de proprietate.(pentru ca el nu doreste acest lucru). Dupa 31 de ani de casatorie, in cazul decesului sotului,ce se intampla cu casa? Adaug si faptul ca sotul are rude de gradul I doar 1 frate.

2. Al doilea caz: sotul achizitioneaza casa inainte de casatorie, e trecut in actul casei coproprietar cu parintii lui. Dupa casatorie, nici copilul nici sotia nu sunt trecuti in acte. In cazul divortului dintre cei doi ori in cazul decesului peste ani al sotului, sotia si copilul ar primi cota parte din casa?

Inca o data multumesc pentru rabdarea de a-mi asculta intrebarea si pentru raspuns!
Numai bine!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 07:53, 7 August 2012
In prima speta, in cazul decesului sotului, bunurile sale se impart mostenitorilor, respectiv copiilor si sotiei supravietuitoare. Fratele nu are vocatie succesorala, intrucat sotia si copii sunt prioritari. Sotiei ii revine 1/4 din bunuri, iar copiilor 3/4.

In cazul divortului sotia nu primeste nimic fiind bun propriu al sotului. In cazul decesului sotului, sotia si copiii devin mostenitori coindivizari cu parintii sotului daca acestia traiesc in momentul decesului sotului. Daca acestia nu supravietuiesc fiului, fiul va dezbate succesiunea intrand in posesia intregului imobil (daca nu mai are frati) sau va fi mostenitor coindivizar cu fratii.
1. Casa este mostenită de cei 3 copii si sotie. Sotia si copii primesc fiecare câte o 1/4 din imobil. Restul rudelor nu mai conteaza in situatia dată.
2.1. În caz de divort, sotia nu primeste nimic
2.2. În caz de deces sotia si copilul mostenesc cota parte a defunctului, in proportie de 1/4 pentru sotia supravietuitoare si 3/4 pentru copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
O mostenire in caz de divort sau succesiune LJM LJM In timpul casatoriei am mostenit o casa prin decesul tatalui meu, eu fiind singurul mostenitor. In caz de divort casa este considerata la partajare bun ... (vezi toată discuția)
Casatoria menacao menacao buna ziua!,m-am recasatorit in anul 2004,sotia mea avea o casa construita din 1985,in 2008 am renovat in intregime casa(casa fiind trecuta pe numele ei),as ... (vezi toată discuția)