remus11 a scris:
cyan a scris:
dupa ultima schimbare din oug 195, hotararea instantei trebuie comunicata petentului astfel incat aveti posibilitatea de a fi informat despre hotararea instantei.
Prin ce reglementare s-a dispus acest lucru?
patrascu razvan a scris:
"În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 492 din 18 iulie 2012 a fost publicată Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins (3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.”
În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale, hotărârile pronunţate începând cu data de 18 iulie 2012 în materia contravenţiilor rutiere sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs.
Ca atare, începând cu această dată, hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie nu vor mai purta menţiunea „irevocabilă”, ci „cu recurs în 15 zile de la comunicare".
De asemenea, tot din 18 iulie 2012, organele poliţiei rutiere nu vor mai opera suspendarea permisului în baza de date până la expirarea unui termen de 15 zile calculat de la data expirării termenului de recurs (15 zile de la comunicarea hotărârii) şi nu de la pronunţare cum se întâmpla până acum."
cornel_andrei a scris:
Sunt cateva situatii la care ma gandesc:
1. Daca fac contestatie in 15 zile, primesc inapoi permisul si pot parasi tara fara probleme...
2. Fac cerere la seful politiei pentru a obtine carnetul inapoi, cu o zi inainte de a parasi tara iar pe teritoriul Romaniei va conduce altcineva.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
3. In cazul in care fac contestatie, parasesc tara fara nici o problema, iar rezultatul contestatiei nu e in favoarea mea, ce risc in situatia in care nu pot returna permisul, eu fiind plecat?
4. Dupa ce am primit inapoi permisul ca urmare a cererii adresate sefului politiei, cu o zi inainte de a parasi tara, am dreptu de a conduce pe teritorul altor state UE?
sa le luam pe rand:
1.
este una din solutiile convenabile pentru a va putea intoarce in Italia conducand dvs. . cu dovada inlocuitoare nu aveti drept de conducere inafara tarii. daca se respinge plangerea, predati permisul autoritatii italiene si efectuati perioada de suspendare .
2.
nu se va aproba. "nota pentru public" la care duce linkul respectiv se refera la oug 195/2002 publicata initial. pana in 2012 oug 195 a suferit modificari prin diverse oug-uri iar articolele nu mai au aceleasi prevederi.
3.
nu riscati nimic, permisul trebuie predat autoritatii emitente italiene si nu celei romane
4. vezi pct.2.
nu veti primi permisul.
revenim la pct. 1.
a doua solutie este
sa nu contestati procesul verbal de contraventie si faceti o solicitare in baza art .212-alin. (3) din regulam.de aplicare a oug 195 (hg1391) pentru pastrarea permisului in vederea ridicarii
de catre o persoana pe care o imputerniciti printr-un act notarial, persoana care va trimite permisul printr-un mijloc de transport uzual, de ex. curier postal D?L sau T?T (nu costa mult si aveti certitudinea primirii permisului).
astfel evitati ca permisul de conducere sa se piarda pe traseul "politie care a retinut permisul-IGPR-ambasada-autoritate italiana", sunt destule cazuri. intre timp trece si din perioada de suspendare.
Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina,
poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.