avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis obtinut in alt stat UE suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis obtinut in alt stat UE suspendat

Buna ziua,

Astazi in urma unui mic incident in trafic, mi-a fost retinut permisul (tamponare usoara). Problema e ca eu sunt venit in concediu in tara iar permisul suspendat este obtinut in Italia.

Nu am dreptul de a mai conduce incepand cu data de 22 August timp de 30 de zile iar eu va trebui sa parasesc tara pe 30 August :(

Sunt cateva situatii la care ma gandesc:

1. Daca fac contestatie in 15 zile, primesc inapoi permisul si pot parasi tara fara probleme...
2. Fac cerere la seful politiei pentru a obtine carnetul inapoi, cu o zi inainte de a parasi tara iar pe teritoriul Romaniei va conduce altcineva.

(sursa: [ link extern ] )

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

- In cazul in care fac contestatie, parasesc tara fara nici o problema, iar rezultatul contestatiei nu e in favoarea mea, ce risc in situatia in care nu pot returna permisul, eu fiind plecat?

- Dupa ce am primit inapoi permisul ca urmare a cererii adresate sefului politiei, cu o zi inainte de a parasi tara, am dreptu de a conduce pe teritorul altor state UE?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
cornel_andrei, utilizator
dupa ultima schimbare din oug 195, hotararea instantei trebuie comunicata petentului astfel incat aveti posibilitatea de a fi informat despre hotararea instantei.

Prin ce reglementare s-a dispus acest lucru?

"În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 492 din 18 iulie 2012 a fost publicată Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins (3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.”

În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale, hotărârile pronunţate începând cu data de 18 iulie 2012 în materia contravenţiilor rutiere sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs.

Ca atare, începând cu această dată, hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie nu vor mai purta menţiunea „irevocabilă”, ci „cu recurs în 15 zile de la comunicare".

De asemenea, tot din 18 iulie 2012, organele poliţiei rutiere nu vor mai opera suspendarea permisului în baza de date până la expirarea unui termen de 15 zile calculat de la data expirării termenului de recurs (15 zile de la comunicarea hotărârii) şi nu de la pronunţare cum se întâmpla până acum."

Prin decizia mentionata CCR a stabilit urmatoarele:
1 Admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 118 alin. (31) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice sunt neconstituţionale
2 Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 34 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
3 Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. XVII din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.

Punctul 3 in traducere libera inseamna ca: prevederile cuprinse in art 17 din L 2002/2010 prin care se abroga articolul III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 212/2008 sunt declarate constitutionale,deci se aplica in continuare=hotararile nu se comunica partilor!
Articolul III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 837 din 12 decembrie 2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 276/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 13 iulie 2009, avea următorul conţinut:

"Hotărârile judecătoreşti irevocabile se comunică părţilor."

Si acum poate puteti explica cum v-ati insusit concluzia ca:

Ca atare, începând cu această dată, hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie nu vor mai purta menţiunea „irevocabilă”, ci „cu recurs în 15 zile de la comunicare".

In mod sigur nu ati citit in totalitate decizia CCR NR 500/2012,sau nu o intelegeti,altfel nu vad cum va puteti insusi o concluzie diametral opusa!

2. nu se va aproba. "nota pentru public" la care duce linkul respectiv se refera la oug 195/2002 publicata initial. pana in 2012 oug 195 a suferit modificari prin diverse oug-uri iar articolele nu mai au aceleasi prevederi.

De fapt nu se refera la forma initiala,ci la OUG 69/2007 pct 55 pentru modificarea art113 din OUG195/2002
pct55. Dupa alineatul (1) al articolului 113 se introduc doua noi alineate, alineatele (1.1) si (1.2), cu urmatorul cuprins:
"(1.1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, impotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, inainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare inainte de data parasirii teritoriului Romaniei.
(1.2) In situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (11), Inspectoratul General al Politiei Romane comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul."

Postez un fragment din expunerea de motive care a stat la baza modificarii art 113 din OUG195/2002,va puteti convinge pe .cdep.ro!Daca este permis las si link!

Intrucat suspendarea dreptului de a conduce produce efecte numai pe teritoriul national,
s-a impus asigurarea cadrului legal pentru restituirea permisului de conducere eliberat de o autoritate straina,atunci cand titularul acestuia paraseste Romania inainte de exprarea perioadei de suspendare,respectiv armonizarea prevederilor art 113 OUG 195/2002 cu cele ale art 42 din Conventia asupra circulatiei rutiere ,inchieiata la Viena in 1968,ratificata de Romania prin Decrtul nr 318/1980.

Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

Art 212 se aplica in cazul in care sederea( titularului permisului ) este egala sau mai mare decat perioada suspendarii dreptului de conducere!
Daca titularul permisului se afla in tranzit sau perioada de sedere este mai mica decat perioada suspendarii,se aplica prevederile de mai jos!

Regulament aplicare OUG 195/2002
SECŢIUNEA a 4-a
Restituirea permisului de conducere şi reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce
Art. 220

(1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.

(2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.

Poate va actualizati cunostintele inainte de a da sfaturi!::oops:
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
remus11, utilizator

"În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 492 din 18 iulie 2012 a fost publicată Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins (3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.”

În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale, hotărârile pronunţate începând cu data de 18 iulie 2012 în materia contravenţiilor rutiere sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs.

De asemenea, tot din 18 iulie 2012, organele poliţiei rutiere nu vor mai opera suspendarea permisului în baza de date până la expirarea unui termen de 15 zile calculat de la data expirării termenului de recurs (15 zile de la comunicarea hotărârii) şi nu de la pronunţare cum se întâmpla până acum."

@remus11:
Se pare ca dvstra nu ati inteles nimic din decizia CCR,va sfatuiesc sa cititi mai atent si daca aveti capacitatea de interpretare corecta sa o faceti public in acelasi timp ar fi indicat sa va abtineti de la a critica alti utilizatori,cyan se documenteaza si da sfaturi utile si pertinente pe acest forum.

2. Referitor la dispoziţiile art. XVII din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, se susţine că acestea aduc atingere prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi, deoarece, spre deosebire de alte categorii de justiţiabili, contravenienţilor nu li se mai comunică prin intermediul instanţei de judecată hotărârile pronunţate ca urmare a soluţionării plângerilor formulate împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
În final, Curtea mai observă că nu poate fi primită nici critica potrivit căreia dispoziţiile art. XVII din Legea nr. 202/2010 aduc atingere prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (1), întrucât contravenienţilor nu li se mai comunică prin intermediul instanţei de judecată hotărârile irevocabile pronunţate, spre deosebire de toate celelalte categorii de justiţiabili. Aceasta, deoarece prin abrogarea dispoziţiilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 212/2008, hotărârile judecătoreşti irevocabile nu se mai comunică niciunei părţi în proces, indiferent de materia în care acestea sunt pronunţate.
(extras decizie CCR)

Daca ati fi fost atent acesta critica se aduce strict in materie contraventionala(L195/2002) referitor la faptul ca spre deosebire de alte categorii de justitiabili ,contravenientilor nu li se mai comunica prin intermediul instantei de judecata hotararile pronuntate impotriva PV de constatare si sanctionare a contraventiilor.

Dvstra poate nu ati inteles ca acum hotararea nu mai este irevocabila si poate fi atacata cu recurs,si ca atare se comunica partilor tocmai pentru a avea posibilitatea sa formuleze recurs.Sau poate dvstra credeti ca se numeste inca irevocabila si nu se comunica si in acelasi timp poate fi atacata si cu recurs.Va rugam interpretati-ne si noua celor care nu au inteles decizia CCR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere Dumytra Dumytra mi sa suspendat permisul de conducere obtinut in Italia pe teritoriul Romaniei ptr o stergere practic intr o manevra de mers inapoi iesind dintr o parcare ce ... (vezi toată discuția)
Mi s-a suspendat pe 60 zile permisul de conducere obtinut in italia ... Sakor Sakor Mi s-a suspendat pe 60 zile permisul de conducere obtinut in Italia, pe teritoriul Romaniei, pentru o manevra in care am mers pe trecere de pietoni. Trebuie ... (vezi toată discuția)
Permis italian suspendat în românia Gicu2988 Gicu2988 Mi sa suspdat permisul de conducere italian pe 30zile in romania , mil vor trimite peste 30zile sau trebuie eu sa ma duc sa il iau? politistu mi a zis am ... (vezi toată discuția)