avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie CCC

Buna ziua, am si eu o problema legata de CCC
Am nascut pe 26 iunie 2012. Am mers la primarie sa vad cand trebuie sa depun dosarul pt indemniztie si mi s-a spus ca trebuie sa treaca minim 42 zile de la nastere si sa vin cu o sapt inainte de implinirea celor 42 zile. Am mers sapt trecuta pt documentatie si mi s-a spus ca pot depune dosarul oricand, atunci cand va fi gata. Insa contabilul de la firma unde am lucrat spune ca s-a interesat la itm si la cas si ca trebuie sa fi beneficiat de toAte cele 126 zile pre si post natal. Mentionez ca am nascut prematur si am avut prenatal 2 sapt inainte de nastere si inca o luna dupa, plus luna in curs.
Problema mea este ca vreau cat mai repede sa depun dosarul pentru ca angajatorul nu mi-a platit prenatalul pe lunile iunie si iulie (pe motiv ca nu are, sa mai astept) si sigur n-o sa-mi plateasca nici de acum incolo.
Intreabrea mea este daca e adevarat ca trebuie sa am cele 126 zile sau pot sa depun dosarul mai devreme si cum as putea recupera banii de la patron?
S[per ca am fosty destul de explicita. Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: andrrrea , utilizator 18:23, 7 August 2012
puteti depune cand odriti dar nu veti primi decat dupa ce trec cele 42 de zile. Nu conteaza ce v-a platit conteaza adeverinta de la angajator ca ati lucrat neintrerupt 12 luni . Sfat nu va certati pe plata prenatatlului inainte sa va dea adeverinta...ca nu mai primiti nimic. dupa aia puteti sa-i dati si in judecata
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
av.antoanelageaman a scris:

puteti depune cand odriti dar nu veti primi decat dupa ce trec cele 42 de zile.


Pai chiar asta era nelamurirea 42 sau 126 zile/?
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

2. Nu exista o unitate de pareri la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cele care aproba si platesc indemnizatia pentru CCC:
- unele acorda CCC dupa ce se inceteaza concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului (asa cum spun si Normele);
- altele acorda CCC incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului chiar daca nu a incetat concediul de maternitate (dar acesta a fost intrerupt).

3. - Asa ca va recomand sa luati legatura cu AJPIS din judetul dvs. si sa intrebati.
- Sau puteti sa intrebati direct la ANPIS la:
anps@prestatiisociale.ro
www.prestatiisociale.ro
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului carmen f carmen f Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri trecere ccc1 - ccc2 agata61 agata61 Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: sunt in CCC1 pana in data de 29.09.2012 inclusiv. Firma la care sunt angajata este in insolventa (sincer nu stiu daca ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar indemnizatie ccc angelica82 angelica82 Buna seara, Doresc sa stiu cand pot depune dosarul pentru indemnizatie CCC, si ce data trebuie sa trec pe cererea de suspendare a CI depusa la ... (vezi toată discuția)