avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare datorie pe baza unui contract notarial de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare datorie pe baza unui contract notarial de imprumut

Am de recuperat o suma de bani (50.000 RON) de la un individ. Au trecut 9 luni de la data scadenta. Actul pe care l-am semnat in fata notarului are titlu executoresc, drept urmare am fost la un executor cu acel contract si mi-a perceput o taxa de 1250 RON si mi-a zis ca nu poate sa inceapa procedura de executare silita daca nu achit aceasta suma ceea ce mi-i s-a parut cam dubios. Problema este ca acest nenorocit care trebuie sa imi inapoieze banii cred ca si-a instrainat toate bunurile si ca in acest moment sunt lefter. Nu cunosc prea bine procedurile de executare si as dori sa aflu cam ce ar trebui sa fac, cu ce sa incep si cu ce sa termin.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:20, 13 August 2012
Este normal ca parte din cheltuielile de executare sa fie avansate de catre creditor,urmand ca acestea eventual sa fie recuperate in totalitate de la debitor prin procedura de executare silita
In situatia in care debitorul a desfasurat acte si actiuni pentru a invoca fictiv starea de insolvabilitate,va revine dreptul sa analizati datele instrainarii bunurilor care eventual puteau face obiectul executarii silite
Prin demararea procedurii de executare silita,executorul judecatoresc urmeaza sa va comunice daca debitorul este inregistrat cu bunuri,care eventual ar putea face obiectul executarii silite
Sunt multe cazuri in care beneficiarii imprumuturilor,pentru a preintampina situatiile neplacute cauzate de executarea silita,isi instraineaza benevol bunurile in favoarea rudelor sau cunoscutilor
In baza documentului notarial,puteti contacta executor judecatoresc responsabil domiciliului debitorului,care dupa ce va desfasura demersuri la autoritatile locale va constata si va comunica daca debitorul este solvabil,respectiv daca detine bunuri care sa fie deduse executari cu scopul recuperarii imprumutului acordat de dvs
Executorii judecatoresti nu au voie sa ceara avans. Cautati un alt executor care va cere mai putin. sunt foarte multi executori . adevarat ca trebuie sa avansati cheltuielile necesare demararii executarii silite, dar acestea nu pot fi mai mari de 50-100 lei. Abia dupa ce identifica eventuale bunuri si sunteti sigur ca veti avea ce recupera, mai dati si alte sume pentru continuarea executarii.
de aceeasi parere eram si eu ca acel executor poate sa ma sustraga de o anumita suma de bani iar in cazul in care nu gaseste la individ nimic de executat sa-mi zica ca treba lui s-a terminat si eu sa raman cu banii luati.

Vroiam sa mai intreb daca in momentul in care eu l-am imprumutat cu bani detinea mai multe proprietati (una care eu i-am vandut-o inainte sa-l imprumut), iar apoi si-a instrainat bunurile pot sa "desfac" printr-o hotarare judecatoreasca contractele de vanzare-cumparare pe care individul le-a facut ulterior pe motivul ca a vrut sa fuga de datorie?
Teoretic puteti face o astfel de actiune, practic sansele sunt foarte mici, mai ales daca nu puteti demonstra ca cei ce au cumparat stiau ca debitorul dvs doreste sa va fraudeze interesele.
Dar nu este cam dubios ca persoana pe care am imprumutat-o la acel moment avea 2 apartamente, 2 terenuri, 2 masini (un hyundai tucson si o honda accord), 2 afaceri (o agentie imobiliara si un salon de infrumusetare).iar acestea le-a instrainat ulterior?
Deci presupunand ca inaintez procedura de executare iar executorul constata ca nu mai are nimic pe numele lui (instrainarea fiind facuta in perioada contractuala adica de cand l-am imprumutat pana la data scadenta) care sunt sansele mele ca sa imi recuperez acesti bani, cam cum ar trebui sa procedez?

Alte discuții în legătură

Modalitate executare silita cosmintby cosmintby Cum poate o persoana sa-si recupereze o suma de bani imprumutata catre cineva, in urma unui proces pe care l-a castigat in instanta, dar debitorul a facut ... (vezi toată discuția)
Evitare executare silita larkinul larkinul Buna ziua, am o problema la care va rog sa ma ajutati cu un sfat: Mama mea detine la o banca din Romania un credit neachitat, si in decursul saptamanii ... (vezi toată discuția)
Actiune paulina credite credite Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)