avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare datorie pe baza unui contract notarial de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare datorie pe baza unui contract notarial de imprumut

Am de recuperat o suma de bani (50.000 RON) de la un individ. Au trecut 9 luni de la data scadenta. Actul pe care l-am semnat in fata notarului are titlu executoresc, drept urmare am fost la un executor cu acel contract si mi-a perceput o taxa de 1250 RON si mi-a zis ca nu poate sa inceapa procedura de executare silita daca nu achit aceasta suma ceea ce mi-i s-a parut cam dubios. Problema este ca acest nenorocit care trebuie sa imi inapoieze banii cred ca si-a instrainat toate bunurile si ca in acest moment sunt lefter. Nu cunosc prea bine procedurile de executare si as dori sa aflu cam ce ar trebui sa fac, cu ce sa incep si cu ce sa termin.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:20, 13 August 2012
partea care nu o inteleg este "desfasurarea actelor si actiunilor fictive/frauduloase".
Daca actele de vanzare-cumparare le-a facut legal (la un notar) inseamna ca nu se poate demara actiunea de revocare?
Sau daca le-a fraudat ? Nu imi dau seama de ce vreti sa ziceti (nu inteleg exact sensul).

Dar pana la urma in baza actului notarial de imprumut, daca cineva ( o persoana oarecare) vrea sa cumpere o proprietate de la individ (debitorul) si nu se intereseaza daca vanzatorul (acelasi debitor) are datorii, isi asuma riscul ca ar putea sa piarda dupa un timp bunul?
Sau prezentul act nu este trecut in vreo evidenta de acest fel, in care cumparatorul ( o persoana oarecare), in momentul demararii actelor de vanzare-cumparare (care se intocmesc la notar) sa fie informat (de catre notar in momentul apelului la cartea funciara sau la alte chestii de acest gen prin care se verifica datoriile vanzatorului) cu privire la situatiile in care ar putea fi pus daca cumpara de la acest individ (debitorul) pana nu isi achita datoriile?
Un cumparator de buna credinta nu ramane fara un bun pe care l-a platit.
Atata timp cat imobilul e liber de sarcini, poate fi vandut , oricate datorii ar avea vanzatorul. Poate vinde tocmai pt a achita aceste datorii.
O actiune revocatorie ar avea succes, daca puteti proba ca vanzarea a fost facuta in dauna dvs in realitate fiind o simulatie, nu s-a incasat pretul, iar cumparatorul a stiut , a participat la aceasta frauda.

"pentru admisibilitatea unei acţiuni pauliene formulate de creditor, pe lângă dovada existenţei unei creanţe certe, lichide şi exigibile şi a producerii unui prejudiciu creditorului în sensul producerii sau măririi stării de insolvabilitate, este necesar ca acesta să facă dovada fraudei debitorului şi a complicităţii la fraudă a terţului cu care debitorul a încheiat actul fraudulos"

Daca a incheiat un act de vanzare, e f greu sa aveti castig de cauza astfel incat sa fie revocat

Pt asemenea sume imprumutate trebuia sa va asigurati, sa-i dati bani cu garantie, ii puneati ipoteca pe un imobil si i l-ati fi executat daca nu platea.
Cred ca nici banca nu da 50 mii fara garantie ipotecara
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
gi-jane2, moderator
Daca este asa "O actiune revocatorie ar avea succes, daca puteti proba ca vanzarea a fost facuta in dauna dvs in realitate fiind o simulatie, nu s-a incasat pretul, iar cumparatorul a stiut , a participat la aceasta frauda." inseamna ca teoretic se poate face "actiunea pauliana" (actiunea revocatorie) dar practic nu, pentru ca este imposibil sa faci o astfel de demonstrare!

Dar exista un mare "DAR" si anume ca daca as face toate demersurile de executare silita si acel executor constata ca nu are ce sa execute deoarece si-a instrainat toate bunurile si ajung in instanta, acel judecator nu poate vedea ca este evident ca acele bunuri pe care lea detinut debitorul, facand instrainarea si neachiatandu-si datoria, a inceract sa isi insuseasca starea de insolventa prin astfel de actiuni?
Nu va " vedea ". Judecatorul tre' sa aiba in fata o cerere ( de revocare a vanzarii), iar pe baza probelor administrate, sa se pronunte asupra a ce i s-a cerut, atat. Judecatorul nu vine cu idei, banuieli, inchipuiri etc
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate executare silita cosmintby cosmintby Cum poate o persoana sa-si recupereze o suma de bani imprumutata catre cineva, in urma unui proces pe care l-a castigat in instanta, dar debitorul a facut ... (vezi toată discuția)
Evitare executare silita larkinul larkinul Buna ziua, am o problema la care va rog sa ma ajutati cu un sfat: Mama mea detine la o banca din Romania un credit neachitat, si in decursul saptamanii ... (vezi toată discuția)
Actiune paulina credite credite Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)