avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionar limita de varsta - poate sa lucreze in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionar limita de varsta - poate sa lucreze in continuare fara incetare CIM initial pt pensionare

Astazi am primit informarea ca la o firma la care tinem contabilitatea a venit o decizie de pensionare a unui salariat. Avand in vedere ca astazi e miercuri si ca noi abia astazi am luat la cunostinta de primirea deciziei, e vreo problema daca operez incetarea CIM pt pensionare cu data de astazi? Si..exista vreo sanctiune pentru neincetarea CIM la data indeplinirii conditiilor de pensie, pt ca noi practic facem incetarea la data primirii deciziei.

Dar, daca dorim mentinerea raportului de munca cu salariatul respectiv mai e nevoie sa facem incetarea? Din cate vad eu constituie o obligatie incetarea, dar stiu ca intr-un timp se puteau mentine raporturile de munca fara a fi nevoie sa incetam contractul (probabil era inainte de 01.05.2011).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:14, 14 Ianuarie 2015
freeelis a scris:

Ii puteti face incetarea cu data de maine si tot cu data de maine ii faceti si noul c.i.m. ... astfel incat, astazi sa puteti completa si transmite ambele operatiuni in REVISAL.

Operatiunile cu data de 22.01.2013 si 23.01.2013 sunt supuse riscului sanctionarii contraventionale de catre ITM.


Am inteles, si la data incetare nu trebuie sa ii pun data deciziei adica 22?el inceteaza cu 56 c si ma gandesc ca ar tr sa fie data deciziei de pensionare.Iar angajarea daca o faca cu data de azi, nu este o problema perioada asta de ,,gol'' fara cim de pe 22 pana acum?

De ce sa puneti data de 22.01 daca acum v-a fost comunicata decizia de pensionare? Codul muncii spune clar:

Art. 56. - (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
sara mihu

Data incetarii c.i.m = data comunicarii deciziei de pensionare la angajator ...
Gresit, conform alin. 2, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Cititi mai bine textul art.56 alin.1 lit.c C.mun. si veti vedea care este data incetarii c.i.m.

Ce ati postat dvs se refera la data cand poate fi emisa decizia de incetare a c.i.m. , care este cu totul altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reangajare dupa pensionare Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Directorul adj., economist, iese la pensie, la limita de varsta. Dupa aceasta, daca doreste sa-si continue activitatea, poate fi reangajat cu un nou ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de varsta MariaRamona MariaRamona Cum se procedeaza in situatia in care nu am anuntat angajatorul de depunerea dosarului de pensionare, iar aceasta a primit instiintare de incetare a ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)