Buna ziua,!Sunt asistenta medicala Apelez la dumneavoastra in cautarea unui sfat competent si a unei solutii de rezolvare a unei probleme pe care o am in momentul de fata ca salariata a spitalului la care lucrez.
Pe data de 18 aprilie 2012 am depus spre aprobare cerere de concediu fara plata pe o perioada de un an avand atasat la aceasta cerere un contract de munca incheiat cu azil de batrani din Belgia,acest contract fiind incheiat pe o perioada nedeterminata.Aceasta cerere a fost aprobata de managerul spitalului.Am inceput munca in Belgia insa dupa 3 luni am fost concediata pe motiv ca nu cunosc suficient de limba franceza incat sa am o comunicare eficienta cu rezidentii,apartinatorii,personalul.Acest lucru mi a fost comunicat cu o luna inainte de data la care urma sa mi inchei activitatea acolo.Data la care contractul cu azilul din Belgia s a incheiat fiind 31 .0.2012.
Pe data de 18 .07.2012 am depus la secretariatul spitalului din Romania o cerere de revenire pe post prin mama mea care avea procura pentru a ma putea reprezenta in tara.In urma depunerii cererii ,in Belgia fiind inca mi s a transmis ca nu ma pot intoarce nicidecum pe post deoarece el a fost ocupat de un alt asistent cu contract pe perioada determinata,banuiesc,exact nu stiu sub ce forma a fost angajat.La momentul respectiv nu mi s a parut plauzibil ca eu sa nu ma pot intoarce pe postul meu in conditiile stipulate in Codul Muncii
In momentul de fata ma gasesc in postura de a va cere ajutorul ,deoarece prezentandu ma la Doamna Manager pentru raspunsul la cererea depusa pe 18 iulie,acesta a fost categoric,si fara drept la replica:"Nu va puteti intoarce pe post!Acesta a fost ocupat prin concurs!"
Va rog frumos sa ma sfatuiti ce am de facut in aceasta situatie.Sunt o mama singura intretinatoare a unui copil de 14 ani,si trebuie sa lupt pentru a mi recastiga postul.Va multumesc anticipat,si va doresc o zi buna!
Dvs. sunteti titulara postului si chiar daca contractul v-a fost suspendat pe perioada unui an si intre timp s-a incadrat temporar un alt angajat pe aceasta perioada,daca dvs. doriti sa reveniti mai devreme de 1 an pe post,o puteti face,adresand o cerere in acest sens conducerii(inteleg ca ati procedat asa ),in acest caz contractul temporarului urmand fie sa inceteze fie managerul sa-i gaseasca un alt loc de munca corespunzator pe care sa functioneze pana la data la care contractul a fost incheiat .
Daca nu reusiti pe cale amiabila, va trebui sa actionati in instanta angajatorul.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul acordat si apelez la bunavointa dvs pentru inca o intrebare.Inspectoratul teritorial de munca nu are competente sa solutioneze acest caz?Sau vreo alta institutie ?
Daca este vorba despre un spital public din provincie aflat in subordinea administratiei publice locale,respectiv primarie,CJ puteti sesiza chiar primarului sau presedintelui cj.Daca e un spital public din capitala,sesizati Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale ,avand in vedere ca coordonarea manageriala a spitalelor de la nivelul autoritatii locale revine acestora.
ITMul are intr-adevar competente de control si indrumare in ceea ce priveste respectarea legislatiei muncii de catre angajatori,dar se axeaza in principal pe agentii economici privati si mai putin pe institutiile bugetare.
Puteti sesiza insa si aceasta institutie.