Intre parti nu s-a incheiat un contract scris pentru vanzarea unor bunuri.
Vanzatorul (societate comerciala) a transmis o oferta catre cumparator (tot societate comerciala), exista corespondenta schimbata intre parti (prin e-mail) privind conditiile vanzarii.
Cumparatorul plateste circa 50% din valoarea totala a marfii, primeste marfa integral (exista procese verbale de predare-primire) dupa care nu mai plateste.
In lipsa unui contract comercial scris, din experienta dumneavoastra, instantele admit actiunile intemeiate pe OUG 119?
Sau sunt sanse de reusita mai mari intr-o actiune intemeiata pe OG 5?
Din punctul meu de vedere, este admisibila o actiune pe baza OUG 119/2007. (exista jurisprudenta in acest sens) Va recomand alegerea OUG 119 in detrimentul OG 5 pentru ca actiunea castigata pe baza OUG 119 are autoritate de lucru judecat si impotriva ei nu poate fi initiata cu succes o contestatie si la titlu in cazul unei contestatii la executare silita.
Succes
(3)Creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.
(4)Creanţa este lichidă atunci când câtimea ei este determinată prin însuşi actul de creanţă sau când este determinabilă cu ajutorul actului de creanţă sau şi a altor acte neautentice, fie emanând de la debitor, fie recunoscute de dânsul, fie opozabile lui în baza unei dispoziţii legale sau a stipulaţiilor conţinute în actul de creanţă, chiar dacă pentru această determinare ar fi nevoie de o deosebită socoteală.
Art. 2. -(1) din OG119/2007 Prezenta ordonanta de urgenta se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.
Eu opinez pt o actiune in baza dreptului comun, astfel incat sa nu riscati diferite interpretari contradictorii ale instantelor care se intalnesc atat in procedura OG5, cat si OG119/2007