avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit contract cu CAS pentru PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

contract cu CAS pentru PFA

Salut!
Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi obligatoriu.
Intrebarea mea este : acest contract este optional pentru PFA, sau este obligatoriu?
Si daca este, trebuie incheiat la o anumita perioada de la infiintarea PFA-ului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 20:47, 13 Ianuarie 2010
Mulţumesc de răspuns.
M-am uitat peste art. 257 din Legea 95/2006. Acest articol se referă la obligaţiile persoanei asigurate şi la cum se stabileşte contribuţia lunară a persoanei asigurate.
Dar nu am găsit specificat faptul că orice persoană trebuie este obligată să se asigure.
Adică eu nu sunt persoană asigurată decât din momentul în care încep contractul cu ei. O dată ce încep contractul cu CAS, da, devin persoană asigurată şi am anumite obligaţii, dar până nu semnez un cpntract cu CAS, nu am nici o obligaţie faţă de ei.
ªi atunci revin la întrebarea mea: Unde scrie că sunt obligat să mă asigur la CAS, în calitate de PFA?

Mulţumesc anticipat.
art.213
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:

a) satisfac serviciul militar în termen;
b) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
c) se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
d) execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv;
e) persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
f) sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane şi se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identităţii;
g) persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
h) pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit;
i) persoanele care se află în executarea măsurilor prevăzute la art. 105, 113, 114 din Codul penal; persoanele care se află în perioada de amânare sau întrerupere a executării pedepsei privative de libertate, dacă nu au venituri.
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.

(4) Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia să se asigure în condiţiile art. 211 şi să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile prezentei legi.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
djionel82 a scris:

Bună!
Legat de acest subiect, aş dori să-mi facă cineva o trimitere la suportul legal care stă la baza părerilor din această discuţie. Adică aş dori să citesc şi eu legea care spune că pt. PFA este obligatorie plata la sănătate.
Nu sunt în domeniul juridic şi al dori un răspuns complet:
care este legea sau hotărâre sau cum îi spune la bucata de text care specifică cum că plata sănătăţii de către PFA este obligatorie.

Vă mulţumesc.


Cititi si aici si va lamuriti !

[ link extern ]

''Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, calculata la salariul de baza minim brut pe tara, potrivit normelor elaborate de CNAS si aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si familiei.''

ptr Katica: asta am gasit eu acolo unde ai zis sa cautam........dar intrebarea e: eu eram asigurat ca angajat dar ptr ca am si PFA mi s-a solicitat sa platesc pe ultimii 5 ani si din veniturile de PFA, e corect?


multumesc
ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(2^1) În situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

In concluzie aveti obligatia sa achitati contributia lunara calculata atat asupra veniturilor din salariu cat si asupra veniturilor obtinute din activitatea independenta.
Calculul si plata contributiei se va face in baza unui contract incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate.

la articolul 258 mai scie:
(3) Nerespectarea prevederilor art. 257 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, potrivit prevederilor art. 220. Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
katica, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)