avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Memoriu pentru grupa I de muncã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Memoriu pentru grupa I de muncã

Doresc un model de memoriu pe care sa-l trimit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in vederea initierii, de catre acest minister, a unei Initiative Legislative sau Proiect de Lege, prin care sa se recunoasca si de catre actuala Lege a Pensiilor ( 263 / 2010 ) a fostei Grupe 1 de munca ( conditii grele date de fosta lege 219 / 2000 ) cu reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data de Legea 19/2000 .

Cu multumiri C. T.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
toma st, utilizator
Curtea Constitionala a dat o decizie pe art.158 ca este constitutional.

[ link extern ]

In urma asa-ziselor dezbateri televizate la care a participat D-na Campeanu,apoi D-na Parcalabu(aseara)se promitea ca vor lamuri problema grupei I-a de munca.In loc sa lamureasca problema,s-a ajuns la o intoxicare pe care eu nu o mai pot suporta.

De exemplu:
D-na Campeanu a spus,ca daca FMI va fi de acord,vor modifica legea,acordand un stagiu suplimentar de 6 luni,in loc de 3.Raspuns fals.Nu are legatura cu realitatea.
Stagiul aferent(suplimentar)de 6 luni s-a acordat si pe legea 3/1977 si pe legea 19/2000 si se acorda si pe legea 263/2010.
D-na Parcalabu,a spus ca se vor recalcula pensiile celor care au lucrat in grupa I-a de munca.
Raspuns total fals.Nu are legatura cu realitatea.Recalcularea s-a incheiat odata cu aplicarea art.169 din legea 263/2010.

M-am decis sa nu mai cad in asemenea capcane.Nu ma mai uit la nicio dezbatere pe aceasta tema,la care participata doar politicieni.
La politicieni,totul este comunicarea.Sa anunte doar lucruri bune.Sa dea bine la electorat.

Cazand in aceasta capcana,am trimis in timpul dezbaterilor cel putin 4 mesaje.
Nu au nicio treaba cu mesajele.Ei au stabilit dinainte ce au de comunicat.
Nu voi mai repeta aceasta greseala.

Imi pusesem mari sperante in rezolvarea acestei probleme(grupa I-a).
Acum sunt din ce in ce mai scceptic.
Eu am verificat pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei ( CCR) si intradevar pe data de 29.10.2013 ora 9.00 in sedinta publica s-a dezbatut dosarul nr. 346 D/2013 privind exceptia de neconstitutionalitatea art. 158 din Legea nr. 263/2010.Dupa cum se arata in site-urile mentionate mai sus, CCR a amanat pronuntarea.

„Legea se află în acest moment la Curtea Constituţională, care trebuia să se pronunţe în data de 29 octombrie asupra excepţiei de neconstituţionalitate a art. 158 din lege, dar a amânat pronunţarea. Cred că pe de o parte a fost încălcat principiul neretroactivităţii legii, în sensul că o lege trebuie să dispună numai pentru viitor, nu şi pentru trecut. Apoi se încalcă principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii un tratament nediscriminatoriu. Nu în ultimul rând, se încalcă şi prevederea din Constituţia României, care spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii”, a declarat pentru „Bună Ziua, Făgăraş” liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
LUCIAN_D13, utilizator
Sa vedem saptamina viitoare cind intra in discutie bugetul pe 2014, daca sintem ,,prinsi,, in exercitiul bugetar pe 2014 asa cum a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Deocamdata sedinta Comisiei pt. Munca, de la Cam, Deputatilor de martea viitoare nu are nici un proiect in lucru. Ar fi a treia saptamina dupa ce proiectele ce privesc modificarea legii pensiilor au intrat in sedinta de lucru la comisie si-au fost scoase dupa citeva ore. De atunci, comisia nu a mai avut nimic in lucru.
22 noiembrie
Valeriu Zgonea

Astazi, in cadrul audierilor privind bugetul, in comisiile reunite de la Camera si Senat, a fost discutat subiectul drepturilor pentru cei din Grupa 1 de munca. Colegii mei au primit asigurari din partea Ministrului Mariana Campeanu ca nedreptatea comisa de Guvernul Boc va fi corectata in 2014, fiind prevazute sumele necesare in buget. V-am promis ca o sa ma ocup de aceasta problema si nu ma las pana nu o rezolvam.

[ link extern ] /

IN SFARSIT
Kerekes Károly
Camera Deputaţilor Comisia pentru muncă şi protecţie socială
ORDINE DE ZI
27.11.2013 ? ora 13,00
3. PL-x 717/2011 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Retrimis de la Plen în 18.02.2013
Se discută cu Plx 465/2011 şi Plx 466/2011 2 deputati UDMR: Kerekes Károly, Máté András-Levente Fond
Se analizează la nivelul ministerului Adoptat tacit MM.
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@toma st si tuturor celor care ati lucrat in conditii foarte grele:
Va admir tenacitatea cu care stiti sa va cereti drepturile! Sunteti deosebiti, sunteti magnifici! Ma doare cand vad ca se tergiverseaza mereu, mereu sa vi se acorde drepturile dumneavoastra pentru anii in care, poate, v-ati consumat tineretea. Sper sa o rezolve cei "dotati"cu puterea respectiva, cat mai curand!
Eu nu am avut noroc: am fost lovit de doua ori in decurs de doua saptamani, pe problema unor bani din grupa a II-a (pt. mine) si alti bani pentru pensia de invaliditate (pt. sotie).
Doresc, in modul cel mai sincer posibil, sa aveti succes, asa, incat sa aveti parte de niste bucurii spre sarbatori!
Toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna seara, va rog ce norme juridice echivaleaza grupa 1 de munca cu conditii deosebite de munca conform legii 263/2011 si in acest caz la ce varsta ma pot ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca s-a transformat in grupa ii de munca? nina55 nina55 am lucrat 7 ani in gr 1 de munca si pe4 ian 2012,a dus adeverinta la casa de pensii pt recalcularea deciziei si mi sa spus ca de la 01.01.2012 grupa 1 se ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)