LUCIAN_D13 a scris:
Firmele au obtinut avize pentru conditii speciale in urma determinarilor/evaluarilor efectuate contra cost ( si sprijinite de sindicatele interesate numai pentru anumite functii ) si datorita faptului ca au fost de acord in urma unor negocieri cu cei din paranteza sa plateasca pentru acele functii CAS majorat.
- pentru conditii normale de munca = 20,8 %;
- pentru conditii speciale de munca ( fosta grupa I ) = 30,8 %;
- pentru conditii deosebite de munca ( fosta grupa II ) = 25,8 %.
In aceste conditii o parte din cei care au muncit in conditiile grupei I nu mai beneficiaza de asimilarea acestora cu conditii speciale.
Multumesc domnului viorelk pentru precizari.
Legea asta este discriminatorie si neconstitutionala. Cand te intelegi cu un om la o anumita cotizatie/nr ani/varsta pensionare apoi te faci ca ploua, ca nu mai ai bani(ca i-ai cheltuit pe proiecte fanteziste sau i-ai prapadit pe masini si cladiri scumpe vezi. casa poprului) inseamna ca furtul a devenit lege si ca tu ca stat ai devenit defapt stat mafiot. Adevarata intentie pun pariu ca este genocidul silentios al acestei categorii sociale sa poata sa se plimbe ei intre guvern si parlament cu BMW linistiti. Am 20 de ani lucrati ca zidar samotor la cuptoare de sticla la temperaturi de mii de grade. Sanatatea mi-e vai de capul ei. Locuri de munca nu gasesc ca au distrus politicienii economia tarii. Nici un investitor strain nu vine sa investeasca capital in Romania(ca doar nu e fraier sa arunce banii pe fereastra ci merge in Asia unde in 4 ore i se elibereaza adeverinta pt firma noua, iar etica muncii e alta). Toate cunostiintele mele care au fost zidari samotori ori au prins legea veche de s-au pensionat cu grupa I ( aia pana in 2011 s-a putut parca..) iar ceilalti au avut norocul sa lucreze la fabrici care nu s-au inchis inainte sa se elibereze adeverinte de conditii speciale. Fabricile lor au putut face demersurile necesare(evaluarea de catre itm etc.)pt obtinerea lor. Eu am ramas doar cu meseria mentionata pe lista desi am lucrat exact in aceleasi conditii grele. Am avut imensul ghinion ca fabrica s-a reorganizat si n-am apucat nici legea veche si nici legea noua (intentionat cred nu stipuleaza nimic despre cei in situatia mea in legea noua se ne uite in istorie) Deci 20 de ani de munca s-au dus pe apa sambetei. Exista vreo modalitate de a-mi gasi dreptatea la vreo institutie de justitie din Europa sau ceva Institutie internationala pentru drepturile omului?