Doresc un model de memoriu pe care sa-l trimit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in vederea initierii, de catre acest minister, a unei Initiative Legislative sau Proiect de Lege, prin care sa se recunoasca si de catre actuala Lege a Pensiilor ( 263 / 2010 ) a fostei Grupe 1 de munca ( conditii grele date de fosta lege 219 / 2000 ) cu reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data de Legea 19/2000 .
hai sa vedem daca sindicatele , la fiecare loc de munca cu asemenea caracteristici, si-au facut datoria ca acele locuri de munca sa fie trecute la conditii speciale ( in legea aprobata in 2010 se stia ca se vor declasa anumite locuri de munca de la gr. 1 la conditii deosebite). Unde nu au facut acest lucru a ramas ca-n tren si de asta s-a profitat .Cred ca aici este problema: fara sustinerea sindicatelor de la fiecare loc de munca va fi foarte greu sa fie modificata aceasta lege.
Ar fi bine, dar sindicatele lipsesc cu...desavirsire. In cazul meu, la fabrica unde am lucrat s-au facut evaluarile de mediu dar patronatul a refuzat sa plateasca firma evaluatoare si totul s-a oprit ...aici. Ei, stiau ce stiau pt. ca in citeva luni dupa asta fabrica s-a inchis.
O alta cauza este faptul ca in urma efectuarii determinarilor ( evaluari, masuratori, etc. ) ale locurilor de munca in vederea stabilirii conditiilor de munca , CAS-ul platit de patroni la stat pentru fiecare angajat este diferit si are valoarea de :
- pentru conditii normale de munca = 20,8 %
- pentru conditii speciale de munca ( fosta grupa I ) = 30,8 %
- pentru conditii deosebite de munca ( fosta grupa II ) = 25,8 %
Pentru o mai buna informare trebuie sa reluam "zbuciumata istorie" a articolului 167 indice 1 din legea 19/2000.
In legea initiala nu era prevazut, fiind introdus de O.U. nr.49/29-03-2001 si avand o aplicabilitate de 5 ani, ca dupa aceea prin legea 250/2007 sa i se prelungeasca valabilitatea pentru 10 ani, respectiv pana la 01-04-2011(noi sperand ca urma sa mai primeasca o prelungire).
Din pacate nu a apucat sa-si termine "mandatul" pentru ca a fost eliminat prin aparitia legii 263/2010, unde tabelul nr.4 si prevederile de reducere a varstei de pensionare datorate de lucrul in grupa a I- a de munca din legea 19/2000 nu mai apar nicaieri, tocmai acest lucru urmand a fi indreptat de PLx 717/2011, care a intrat in dezbatere parlamentara din data de 09-05-2011.
Asadar asteptam cu interes "data" si "forma" in care se va vota PLx 717/2011.
buna ziua
intreb daca stie cineva , am inteles ca este acum in vigoare o lege la casa de pensii care este valabila decat 3 luni , pentru o iesire mai lejera la pensie (mai ales la femei)
este adevarat ?
si daca da ,care sunt conditiile de iesire la pensie ?