Doresc un model de memoriu pe care sa-l trimit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in vederea initierii, de catre acest minister, a unei Initiative Legislative sau Proiect de Lege, prin care sa se recunoasca si de catre actuala Lege a Pensiilor ( 263 / 2010 ) a fostei Grupe 1 de munca ( conditii grele date de fosta lege 219 / 2000 ) cu reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data de Legea 19/2000 .
Eu nu pot sa deschid linkul, va rog daca puteti sa postati dumneavoastra intrebarea adresata de domnul deputat.(inteleg ca a fost adresata in scris)
Multumesc!
A fost depusa de Ioan Dirzu deputat, din Alba. Interpelarea se refera la recunoasterea reducerii virstrei de pensionare exact asa cum era data si recunoscuta si de L 19/2000 ( 6 luni/ an muncit conditii grele) si pentru noi care ,,am ramas de caruta,, .Interpelarea pt. min. Muncii a fost facuta in scris in data de 20 martie 2013, si se cere raspuns verbal si scris.
Art. 167.1 - (1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, conform legislaţiei anterioare, pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.
...
2. - Asadar stiam cu totii ca, in cazul lucrului in gr.I de munca, se va beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, conform tabelului nr.4, numai timp de 10 ani.
- Apoi a aparut Legea 263/2010 care spune:
Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art.30,alin.(1), sunt incadrate in conditii speciale.
3. - Art.167 (Tabelul nr.4) din Legea 19/2000 (care isi inceta valabilitatea) a fost inlocuit cu art.158 din Legea 263/2010.
- Ma intreb de ce nu s-a facut de atunci campanie impotriva acestor prevederi legale care nu ne avantajau?
Cred ca aparitia legii 19 existau prea multi ce indeplineau conditiile incadrarii in Gr 1b munca. Cum la elaborarea unui proiect de lege se fac studii de impact, si stiindu-se ca vor fi multi cei ce vor ,,vota,, s-a gasit formula ,,Intr-un interval de 10 ani...,,.Acum cind cei ramasi ( printre care ma aflu si eu ) sintem mai putini, cei ce fac legile si-au permis sa ne ignore, de-a dreptul.:pleasantry: