avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe venit la produse agricole
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe venit la produse agricole

am un teren agricol in urziceni ,dat in arenda la o asociatie agricola.mi s-a spus ca trebuie sa-mi opreasca 16%impozit pe venit.L 571/2003 actualizata?
e legal?
dar faptul ca nu vor sa plateasc impozitul pe teren?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 13:59, 9 August 2012
Da. Din acest an s-a introdus posibilitatea ca arendasul sa opreasca si sa vireze la stat impozitul pe venitul din arenda iar dumneavoastra sa va dea diferenta de bani care vi se cuvine conform contractului de arenda. Oricum, chiar daca nu doriti sa-l retina si sa-l plateasca el, atunci va trebui sa-l platiti dumneavoastra, asa cum era pana anul trecut.
Legat de impozitul pe teren, acest impozit il plateste proprietarul terenului nu cel care-l foloseste (arendasul).
Baza legala pentru retinerea impozitului din veniturile din arenda este art. 62 alin. 2 indice 4 Cod fiscal care prevede ca impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Conform art. 256 Cod fiscal privind impozitul pe teren, orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, deci aceasta obligatie este in sarcina proprietarului terenului si nu a arendasului care are doar un drept de folosinta asupra terenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe venitul din arenda cata8 cata8 Anul trecut am platit impozitul pe venitul din arenda in sistem real. Anul acesta, am inteles, ca plata impozitului pe venitul din arenda a cazut in sarcina ... (vezi toată discuția)
Contractul de arendare gicamarin gicamarin Contractul de arendare teren arabil dupa noul cod civil si modificarile codului fiscal- ce modificari au aparut pentru anul 2012 in ... (vezi toată discuția)
Impoyit pe venit din arenda - completat iulliana iulliana Pentru ca nu sunt de specialitate iar legislatia in materie este stufoasa si schimbatoare aproape de la o zi la alta, iar termenii utilizaţi de către codul ... (vezi toată discuția)