avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul pe venitul din arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul pe venitul din arenda

Anul trecut am platit impozitul pe venitul din arenda in sistem real. Anul acesta, am inteles, ca plata impozitului pe venitul din arenda a cazut in sarcina arendasului. Este corect asa si deci, nu mai platesc nici un impozit sau este alt impozit pe care arendasul trebuie sa-l plateasca? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kolea41 , utilizator 22:08, 30 Iulie 2013
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit ( arendasul ) la momentul platii venitului , prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Mutumesc ptr raspuns . Ati putea sa-mi dati o baza legala?
Cap. IV Cod fiscal, art. 62 , alin ( 2 ^ 4 ).

'' (2^4) Impozitul pe veniturile din arendã se calculeazã prin reţinere la sursã de cãtre plãtitorii de venit la momentul plãţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.''

Alin. (2^4) al art. 62 a fost introdus de pct. 34 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 125 din 27 decembrie 2011 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 30 decembrie 2011.
da, dar arendasul trebuia sa faca un act aditional la contractul de arendare inca din 2012 si sa va explice cele doua posibilitati; adica sa platiti in sistem real in continuare,(cu declaratia 200 in fiecare an ) sau in sistem forfetar ,caz in care obligatia ,retinerii din drepturile dvs. a impozitului,a declararii in D.100, si a virarii la bugetul de stat, -revine arendasului. E mai simplu si mai lejer pt.dvs. . Ca proprietar al terenului va trebui sa platiti impozitul la primarie direct fara alte declaratii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite GIOVY GIOVY Am 1ha de teren agricol dat in arenda,plata arendei este echivalata la 700kg grau.In finctie de necesitati plata se face in natura(cereale) sau echivalentul in ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit la produse agricole mikaela8 mikaela8 am un teren agricol in urziceni ,dat in arenda la o asociatie agricola.mi s-a spus ca trebuie sa-mi opreasca 16%impozit pe venit.L 571/2003 actualizata? e ... (vezi toată discuția)
Impozitul pentru pamantul arendat dumitru738 dumitru738 Am revenit cu o noua intrebare legata de obligativitatea impozitului pentru pamantul arendat. Cui revine obligatia: proprietarului sau arendasului? Si o alta ... (vezi toată discuția)