avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare prima nastere copil in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare prima nastere copil in preaviz

Buna ziua,
Urmeaza sa nasc in curand iar sotul meu se afla in preaviz, in urma restructurarii postului. In ccm al lui este prevazuta o prima de nastere copil, respectiv cel 5+10 zile de concediu. Daca nasc in perioada preavizului poate beneficia de aceste drepturi?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 13:24, 9 August 2012

PROBLEMA AFISARE CONTINUT MESAJ 1590405

Da, in perioada preavizului contractul de munca este inca aplicabil cu toate prevederile sale. Concediul va suspenda perioada de preaviz care trebuie sa fie de minim 20 de zile lucratoare.
Zilele la care faceti referire sunt zile libere platite conform Legii nr. 210/1999 si se acorda tatilor copiilor.
Una dintre scaparile actualului Cod al Muncii, este exact acest concediu paternal, pentru care acest cod nu stabileste ca, pentru acest concediu, CIM se suspenda, ceea ce ar fi condus de drept si la suspendarea CIM.
Prin urmare sotul poate sa il solicite dar numai pentru zilele care au mai ramas din preaviz.
@SimonescuC, faceti o confuzie. E adevarat ca CIM nu se suspenda de drept pentru concediu paternal (in cond. art.50) dar se suspenda la cererea salariatului conform art.51, lit.c

Codul Muncii:
"Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
[..]
c) concediu paternal;
[...]
"

Vezi si:
"Art. 75. [...] (3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător [...]"
da aveti dreptate.
scuze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

5 zile libere nastere copil vivi23ro vivi23ro cele 5 zile trebuie luate consecutiv de ex luni vineri sau pot fi luate cu intrerupere miercuri vineri , se sare simbata duminica si se continua in celalata ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal in preaviz pauldaniel pauldaniel Buna ziua, In perioada preavizului s-a nascut fiul meu, am facut cerere la angajator pentru cele 15 zile lucratoare (am atestat de puericultura), insa cei de ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi dati un sfat ''5 zile libere eveniment nastere copil'' yakuza yakuza Buna ziua, Luna trecuta a venit in familia mea al doilea membru. Am facut cerere de concediu pentru acele 5 zile libere( concediu eveniment nastere copil) si ... (vezi toată discuția)