intentinez sa introduc actiune in constatare pentru a demonstra ca filiala raspunde juridic separat de societatea mama.credeti ca o sa am castig de cauza?
Ideea este ca filiala societatii noastre are o datorie catre o alta societate.Aceasta a introdus somatie de plata si a fost admisa.Cu toate ca am facut cerere in anulare invocand L 31/1990 prin care am aratat ca filiala raspunde juridic pentru actele sale , cererea ne-a fost respinsa si ca atare societatea noastra trebuie sa plateasca.Dar nu mi se pare corect.Am aratat instantei ca doar in cazul sucursalelor raspunde societatea mama si nu in cazul filialelor,dar se pare ca nu au inteles.cam asta e...
Am si eu o intrebare legat de actiunea in constatare intr-o problema.
Daca introduc o actiune in realizare si daca ar fi sa pierd, pot sa introduc ulterior o actiune in constatare sau devine autoritate de lucru judecat,
si invers daca ar fi sa pierd pe o actiune in constatare (pentru constatarea existentei unui drept), aceasta actiune va deveni autoritate de lucru judecat pentru o actiune in realizare (pentru existenta unui fapt)?
Ca referinta, supun atentiei voastre urmatoarea speta a ICCJ
"Pentru a exista identitate de obiect între două acţiuni, nu este nevoie ca obiectul să fie formulat în ambele în acelaşi mod, ci este suficient ca din cuprinsul acelor acţiuni să rezulte că scopul final urmărit este acelaşi în ambele acţiuni (I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 4525 din 30 mai 2005)"
Daca in cazul actiunii in constatare scopul final este recunoasterea unui drept iar in cazul actiunii in realizarea este vorba de recunoasterea unui fapt, se poate spune ca este vorba de 2 obiecte ale actiunii diferite, neexistand autoritate de lucru judecat in cazul celei de-a doua actiuni?
Ar putea exista putere de lucru judecat pentru respingerea ca nedovedite a unor fapte, pentru ce-a de-a doua actiune (in constatare), impiedicand astfel la recunoasterea unui drept intr-o actiune in constatare?
daca exista o somatie de plata prin car ati fost obligati la plata iar actiunea in anulare vi s-a respins - nu mai puteti face nimic. existand actiunea in anulare nu mai puteti formula nici contestatie la executare;
singura chestie care se mai poate face ar fi sa chemati in judecata filiala, care sa acopere propria sa creanta; asta daca nu cumva, dat fiind "rudenia" apropiata intre filiala si societatea mama, cei de la filiala vor plati fara proces acesti bani.
Avocat Boncu
la mine nu este o problema de natura comerciala, ci este de natura dreptului muncii, fiind vorba de obtinerea recunoasterii vechimii in specialitate pentru o parte din atributii specifice unei alte functii decat cea de baza (trecuta in documentele oficiale de personal).
Ordonanta de plata
SABINA BB
Va rog daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta.Am formulat actiune pe somatie de plata si a fost respinsa pt. ca obiectul dedus judecatii viza o societate ... (vezi toată discuția)