avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme privind incheierea CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme privind incheierea CIM

Am o mare nelamurire. Sunt absolvent al Academiei de Politie "Al. I. Cuza" promotia 2012. Din cate probabil stiti ne-au amanat avansarea pana la 1 decembrie anul curent, dar ne dau in continuare solda. In acest moment nu stim ce statut avem: de somer, de angajat MAI, de student. As vrea sa stiu daca putem incheia contracte individuale de munca (desi suntem militari) in aceasta perioada cat avansarea ne este amanata si care ar fi consecintele daca incheiem desi nu avem voie. Mentionez ca am absolvit la arma Jandarmi.

Cel mai recent răspuns: elefantze , utilizator 09:55, 12 August 2012
In prezent nu sunteti cadru militar, dar nu mai sunteti nici absolvent, banuiesc ca vi s-a inmanat diploma de absolvire.
Jandarmeria se are ca statut legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, iar in conformitate cu prevederile art. 1 din lege, prin cadre militare se intelege cetatenii romani carora li s-a acordat grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, in raport cu pregatirea lor militara si de specialitate.
Situatia dumneavoastra este un fel de strutocamila, insa parerea mea este ca aveti o oarecare situatie de angajat MAI deoarece primiti drepturi financiare de la aceasta institutie. Teoretic ar trebuie sa existe un ordin al ministrului de interne cu privire la situatia absolventilor, drepturile si obligatiile lor in perioada de la absolvire la dobandirea efectiva a gradului militar, implicit a statutul de cadru militar.
Sa incheiati un contract individual de munca desi stiti ca nu aveti voie inseamna iesirea din structurile MAI cu consecintele de rigoare, probabil plata cheltuielilor de scolarizare.
Si daca am incheiat un CIM cand nu stiam ca nu am voie si cand am aflat ca nu am voie l-am stins, aceasta actiune mai atrage consecinte?
Depinde de cei care vor cerceta si vor aprecia actiunea dumneavoastra. Se poate deduce ca trebuia sa stiti ca nu aveti voie sa incheiati un contract de munca, probabil exista un ordin al ministrului de interne care reglementeaza acest aspect. Nu se poate sa incalcati o prevedere legala sub motivatia ca nu ati stiut de ea atata timp cat aceasta este publica. In drept exista un adagiu latin: nimeni nu poate pretinde necunoasterea legii. Eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor.
Sper sa nu fie probleme avand in vedere ca nici o luna nu am lucrat. Am o rugaminte la dvs. daca se poate: sa cautati daca exista vreun ordin al ministrului de interne care sa reglementeze acest aspect. Eu am cautat si nu am gasit nimic. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2012
elefantze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O intrebare popescuvirgil44 popescuvirgil44 La absolvirea unui master profesional, de catre un subofiter de politie, in cadrul Academiei Al.I.Cuza Bucuresti, cu durata de 2 ani,se acorda gradul de ... (vezi toată discuția)
Pensia militara pentru satisfacerea stagiului militar somon somon LEGE nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare Formă consolidată valabilă la data 28-08-2024 Articolul 9^1 [b]Cadrele ... (vezi toată discuția)
Statutul militarilor. legi care se bat cap in cap. laurentiuo laurentiuo art. 3 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare spunce ca \\"Gradul militar este un drept al titularului si reprezinta recunoasterea in plan ... (vezi toată discuția)