avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996

buna seara

va rog ma puteti ajuta cu lamuriri referitoare la aceasta lege? la ce se refera mai exact? s-a primit o citatie cu referire la aceasta lege, pentru indreptarea erorilor materiale survenite cu deschiderea cartii funciare pt un apartament cumparat dintr-o casa nationalizata? se poate sa revendice casa proprietarul care a aparut dupa mai mult de 10 ani?
Cel mai recent răspuns: mirelapopescu , utilizator 09:50, 11 Octombrie 2013
Art. 52 Legea 7/1996
(1) In cazul in care o carte funciara urmeaza a fi intocmita ori completata prin inscrierea unui imobil care nu a fost cuprins in nici o alta carte funciara, precum si in cazul in care o carte funciara a fost distrusa, pierduta ori a devenit nefolosibila, in tot sau in parte, din diferite cauze, intocmirea, completarea si reconstituirea, dupa caz, se face de catre registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu acordul celor interesati, pe baza unei incheieri. In acest scop se folosesc toate inscrisurile si documentatiile tehnice existente, privitoare la imobilele in cauza, precum si situatia dreptului de proprietate.
(2) Incheierea poate fi atacata, dupa caz, in conditiile art. 50 alin. (2).

Este vorba probabil despre o modificare a cartii funciare ( care nu schimba datele privind proprietarii ) care nu a fost cuprinsa in prima inregistrare. In contextul in care ar fi fost vorba despre o retrocedare ati fi fost probabil parat intr-un proces si ati fi stiut ce se intampla cu acel apartament. Veti primi o incheiere emisa de ANCPI in care se vor enunta detalii cu privire la indreptarea de eroare materiala. Este o procedura curenta.
am inteles, va multumesc frumos
Buna ziua, am si eu o problema in sensul ca sunt in proces cu OCPI CLUJ (plangere impotriva incheierii de carte funciara - Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996) pentru ca refuza sa-mi intabuleze imobilul adjudecat in urma unei licitatii pe motiv ca nu este platit impozitul pe venit, care, evident, nu este obligatia mea, ci a fostului proprietar. Am explicat in plangere ca eu am calitate de cumparator si nu de vanzator, deci nu am obligatia platii impozitului. Am depus si decizia de impunere a impozitului pe venit, care este pe numele fostului proprietar, insa am emotii in legatura cu procesul deoarece am observat ca in majoritatea spetelor instantele resping plangerea petentului (cazul meu, OCPI fiind intimat) pe motiv ca OCPI nu are calitate procesual pasiva. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie, astfel sa mi pot intabula imobilul ?

Conform unor opinii, ar trebui sa-mi extind actiunea impotriva fostului proprietar, insa nu stiu pe ce motiv as putea sa mi fundamentez actiunea, de ce sa-l chem pe fostul proprietar in instanta, ca sa i cer ce ? Eu vreau doar sa mi intabulez imobilul fara sa platesc impozitul pe un venit care, evident, nu mi apartine. Este total absurd ca intabularea cu buna credinta a unui imobil sa fie conditionata de obligatia fiscala a unui tert (in acest caz fostul proprietar).
Va rog sa ma ajutati, chiar nu stiu ce sa fac! Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita mirelapopescu mirelapopescu Buna ziua. In momentul de fata sunt in proces cu BCPI/OCPI pentru ca refuza sa-mi intabuleze imobilul castigat in urma unei licitatii pe motiv ca nu este ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - calitate procesuala pasiva Marian - Cristian Petrea Marian - Cristian Petrea Buna ziua! Asa cum va spuneam intro postare mai vache, o cunostinta a adjudecat la licitatie, intr-o executare silita, un imobil care nu avea carte ... (vezi toată discuția)
Formulare plangere lilicrin lilicrin Cum se formuleaza o plagere catre Oficiul de cadastru? Care este modelul de adresare? (vezi toată discuția)