avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua. In momentul de fata sunt in proces cu BCPI/OCPI pentru ca refuza sa-mi intabuleze imobilul castigat in urma unei licitatii pe motiv ca nu este platit impozitul pe venit, care, evident, nu este obligatia mea.
Citind insa spete pe net, am observat ca unele instante au respins plangerea petentului (calitate pe care o am si eu, OCPI fiind intimat) pe motiv ca petentul nu este in raport juridic cu OCPI, aceasta instituitie neavand calitate procesual pasiva (asa parca ii spune) si poate invoca exceptia de neconstitutionalitate. Conform unor opinii, petentul ar trebui sa-si extinda actiunea impotriva fostului proprietar sau chiar a creditorului (statul prin MFP). Intrebarea mea este daca este firesc acest curs de actiune si daca da, de ce si pe ce motiv as putea sa chem in instanta pe fostul proprietar/statul si ce trebuie sa vizez a obtine de la instanta pentru a-mi putea intabula imobilul?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: mirelapopescu , utilizator 12:29, 10 Octombrie 2013
Buna ziua,
Prin Decizia Nr. LXXII (72) din 15 octombrie 2007 a ICCJ, OCPI-ul nu are calitate procesuala pasiva in cauzele ce au ca obiect plangerile privind cartea funciara intemeiate pe dispozitiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, republicata.

Prin Decizia civila nr. 834A din data de 4 octombrie 2011, Tribunalul Bucuresti a decis, in mod irevocabil, ca adjudecatarul nu are obligatia, conform legii, de a achita impozitul pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra imobilului adjudecat si, prin urmare, dobandirea imobilului respectiv de catre adjudecatar trebuie inscrisa in Cartea Funciara chiar daca acesta nu poate face dovada achitarii acestui impozit.

Urmeaza ca dvs sa faceti plangere impotriva incheierii de respingere a inscrierii in cartea funciara.

am facut plangere pe care am motivat o in sensul ca eu sunt cumparator si nicidecum vanzator in aceasta speta, deci nu ma circumscriu notiunii de contribuabil in acest caz. am atasat la dosar si decizia de impunere pt, impozitul in urma vanzarii cumpararii, emisa de AFP, evident, pe numele fostului proprietar. Intrebarea mea este la ce sa ma astept de la instanta, daca ar trebui sa mai depun vreun act sau sa mai fac vreo precizare sau sa mai chem in judecata vreun tert astfel incat sa mi pot intabula apartamentul ?
Multumesc
Invocati in sustinerea Dvs Decizia Tribunalului de care v-am facut vorbire.
Am cautat-o pe net si am gasit urmatorul link
[ link extern ] /
Printati decizia si depuneti-o ca inscris in instanta, practica judiciara.
Mult succes.
Multumesc, asta o sa fac. Am uitat numai sa mentionez ca procesul meu e la Cluj, iar practica judiciara la care dvs. faceti referire vad ca incumba o decizie a Tribunalului Bucuresti. Sper ca cele doua practici judiciare fie compatibile si completul de la Cluj sa accepte precedentul. Multumesc frumos !
pot cere daune interese in acest proces? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva incheierii de carte funciara - calitate procesuala pasiva Marian - Cristian Petrea Marian - Cristian Petrea Buna ziua! Asa cum va spuneam intro postare mai vache, o cunostinta a adjudecat la licitatie, intr-o executare silita, un imobil care nu avea carte ... (vezi toată discuția)
Art.52 alin.2 legea nr.7/1996 ContSters236831 ContSters236831 buna seara va rog ma puteti ajuta cu lamuriri referitoare la aceasta lege? la ce se refera mai exact? s-a primit o citatie cu referire la aceasta lege, ... (vezi toată discuția)
Greselile la cartea funciara crida crida Buna ziua! Am o problema care imi depaseste limitele intelegerii, dar poate ca aveti dvs. vreo idee sau sfat. In 2002, in urma unei sentinte judecatoresti, ... (vezi toată discuția)