avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
am pus acest aproblema deoarece consider ca s-a facut un pas inainte dupa parerea mea...nu ca as duce lipsa de clienti , dar, macar asa cu obligativitatea pot sa sper ca aceasta meserie nobila sa-si recastige prestigiul ....si locul cuvenit.
Eu am inteles foarte bine ce ati zis.

Exista o problema cu respectul fata de avocati.
Unul sau doi avocati nu vor reusi niciodata sa schimbe asa ceva...
Sper ca m-ati inteles si dvs. pe mine...

Din motive pe care eu nu le inteleg oamenii respecta mai mult notarii decat avocatii.
Din acest motiv au bani pentru notari.
Poate mai exista si aspectul ca notarii fac un act simplu sa zicem un act translativ de proprietate si s-a rezolvat inca de atunci.
Oamenii nu inteleg ca notarii rezolva un act pe care il fac ei iar avocatii parcurg un drum lung si anevoios, un drum in care exista o lupta...si daca exista o lupta nu se stie niciodata cine castiga lupta...

La notari nu exista lupta intre parti.
De aceea este o procedura necontencioasa pentru ca daca avem o procedura contencioasa deja apar si avocatii...si dispar notarii...
??? Accesul liber la actul de justitie ???
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Din motive pe care eu nu le inteleg oamenii respecta mai mult notarii decat avocatii.
Din acest motiv au bani pentru notari.

La notari nu exista lupta intre parti.
De aceea este o procedura necontencioasa pentru ca daca avem o procedura contencioasa deja apar si avocatii...si dispar notarii...


parerea mea este ca respectul fata de notari este dat si din importanta sociala a meseriei data de lege...adica obligativitatea autentificarii ..daca aceeasi forta ar fi fost data avocatiilor ati fi vazut acelasi respect..
orice este obligatoriu sub sanctiunea nulitatii atrage modificarea comportamentului social, in sensul ca doar astfel se percepe puterea pentru majoritatea populatiei... la fel cu judecatorii , procurorii, politistii, controloriii de orice fel.....pana acum ca angajezi sau nu avocat era la aprecierea clientului, existand chiar opinia ca uneori este mai bine sa nu,consulti, eventual pe site subiectul si te prezinti, judecatorul este obligat sa te indrume, pe cand daca ai avocat nu mai face asta!
acum exact asta s-a schimbat.....si incet-incet se va ajunge poate la normalitatea ca procesele in instanta au un caracter special, ce trebuie tratat de profesionisti nu dupa ureche la coltul strazii.

pana acum de ce ar fi respectat ceva facultativ , care nici macar nu e asigura un rezultat:D...concret, fiind o obligatie de diligenta

in ce priveste accesul liber la justitite asta inseaman ca ai dreptul de a te adresa justitiei nediscriminatoriu si neconditionat....ore, cereri puteti face in caile ordinare de atac si fara avocat...in caile extraodinare de atac , dat fiind specializarea cererilor ( nu se face recurs oricum si oricand ci doar pentru motivele prevazute de lege) ori se angajeaza avocat ori se solicita asistenta gratuita....
ati fost vreodata la Curtea de Apel sa vedeti cum ca 80% din recursurile civile sunt promovate de fenta, fara nici o parte prezenta?



Ultima modificare: Duminică, 12 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
La CEDO poti fi reprezentat si prin mandatar - interesant .

Si, daca un consilier juridic are o problema personala, sau rudele sale, ce necesita sa apeleze la instanta de judecata respectiv cale de atac, nu o va putea face decat prin avocat ?
Si, cati se incadreaza la asistenta gratuita, daca depasesti conditiile cu 10 lei sau esti la limita interpretarii etc..
Si, deontologia profesionala la asistenta gratuita.
Si, cum raportam onorariu la problema juridica a justitiabilului si asistenta gratuita .
Si.....

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)