avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
sa fie obligatoriu si gratis din oficiu pt fiecare parte litiganta ca nu are bani sa isi angajeze avocat


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

asa prevede si legea numai ca trebuie sa indeplinestei niste criterii de venituri....ok, poate nu sunt cele mai bune, dar daca nu cuantifici, multi spun ca nu au bani si vor de gratis daca se poate chiar daca, in realitate nu este asa, pur si simplu vor asistenta gratis, ca se poate!

aici vorbeam de o parte buna a acestui cod, ca, in opinia mea respectul social tine de obligativitate si efort( financiar, psihic etc) pe care il face justitiabilul pentru a avea acces la acel serviciu
asa, pe gratis, e greu sa impui respect....in genere in loc sa-ti multumeasca te trezesti ca esti acostat in fata blocului sau prin alt mijloc cu ....am si io o mostenire....de ce nu merge la notar? deoarece este constient ca, desi acolo ajunge , este pe bani...nimeni nu ar intelege ca , civilizat este sa nu pui asemenea intrebari, mai ales cand , tu instalator spre exemplu , n-ai veni moca doar ca s-a spart si ea o teava , acolo....

hai sa fim realisti! la notar nu se mai plange nimeni ca trebuie sa mearga...si pe cati bani! trebuie si gata!
e unul ma plang de fiecare data. Asa, pe gratis nu e o solutie pt nimeni insa acordarea ajutorului public judiciar sub forma avocatului din oficiu care macar sa puna niste concluzii cred ca este o chestiune de civilizatie sociala ca si alocatia si alte forme de protectie sociala - administrarea lor este dezastruoasa dar aceasta este o alta discutie.
si eu sunt perfect de acord ....dar asistenta gratuita sa se acorde DOAR celor carora dovedesc ca intr-adevar nu au posibilitati...nu 3 case si masina si pur si simplu vor totul gratis doar ca ei nu sunt fraieri sa plateasca pentru ceace solicita si tot noi restul sa le suportam cheltuielile( deoarece asistenta din oficiu se plateste tot de la bugetul de stat din taxele noastre!)...nu mai pun ca , Doamne fereste sa ii pui pe ei sa presteze o munca gratis...sa puna un bec, sa faca curat sau la ce s-or pricepe ( de multe ori pretentiile lor salariale depasesc orice fel de bun simt, mai ales cand este vorba de munca necalificata)...
personal, cu draga inima as acorda asistenta juridica gratuita unui munctor necalificat doar sa-mi sape gradina sau sa faca curat....nu mare lucru...dar incercati sa puneti problema si o sa vedeti ca nici nu vor sa auda.....


:D
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
tocmai v-ati bagat:sorry:......

pe langa nehotarare, la ce prostii va referiti, stimate coleg?
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
buna ziua, am citit topicul deschis de dumneavoastra si mi se pare foarte interesant. mentionez totusi ca nu am gasit nicio parere despre "avocatii bota"
in opinia mea cred ca articolul instituit reprezina o lovitura si pentru acesti avocati care din cate stiu eu functioneaza in calitate de mandatari in baza unei procure autentificata la notar. dumneavoastra ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)