Detin un teren intravilan de 1800 mp pe baza unui certificat de mostenitor cota 1/1 precum si cota de 68 dintr-o constructie anexa de 17 mp restul de 28 revenindu-i tatalui meu. Problema mea este ca tatal a ridicat o constructie de 14 mp pe terenul ce-mi apartine fara nici un document si refuza sa paraseasca terenul. Ce pot face in acest caz?
Sa va aduceti aminte ca va este tata si sa ii ingaduiti aceasta ingerinta in dreptul dumneavoastra de proprietate/
Ca fiu ii datorati macar atat, daca mai mult nu va rabda sufletul sa ii oferiti.
Ce as mai da eu ca tatal meu sa mai fie printre noi si sa imi incalce dreptul de proprietate. :(
Indiferent de buchia legii, morala e mai presus de toate!
Cu toate acestea, Codul Civil zice cam asa:
" Articolul 390. Depăşirea hotarului terenului învecinat în cazul construcţiei
(1) Dacă proprietarul unui teren, cu ocazia ridicării unei construcţii, a construit dincolo de limita terenului său, fără a i se putea imputa premeditarea sau culpa gravă, vecinul trebuie să tolereze încălcarea hotarului dacă nu a obiectat pînă sau imediat după depăşirea limitei.
(2) Vecinul prejudiciat prin situaţia prevăzută la alin.(1) trebuie despăgubit cu o rentă în bani, plătită anual, cu anticipaţie.
(3) Cel îndreptăţit la rentă poate pretinde oricînd ca debitorul său să-i achite preţul porţiunii de teren pe care s-a construit în schimbul transmiterii proprietăţii asupra acesteia."