avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sambata lucratoare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sambata lucratoare?

Buna ziua , as doei si eu o lamurire cu un caz des intalnity in fenomenul muncii, la cam toti patronii. Ce pot sa-i spun unui patron care ameninta ca se scade din salariu daca angajatii(angajatul) nu se prezinta sambata de lucru?
Multumesc anticipat si respect!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 17 August 2012
nu are cum sa-ti scada din salariu.citeste CIM si vezi ce ai semnat
Daca situatia impune lucrul in zilele nelucratoare (deci, si sambata) si acest lucru este stipulat in contractul individual de munca, cu plata unui spor corespunzator, atunci salariatul trebuie sa se prezinte la lucru. In schimb, va primi o zi libera in cursul saptamanii astfel incat, in medie, numarul de ore lucrate saptamanal sa nu fie mai mare de 40.
In cazul in care se petrec astfel de abuzuri angajatii au posibilitatea sa sesizeze ITM.
La unele firme,angajatii si patronul reanoiesc contractul de munca in fiecare an. In acel contract se specifica si cate zile se lucreaza pe saptamana sau si ore pe zi. Pana acum de cand v-ati angajat cate zile ati lucrat pe saptamana? Ati semnat un alt nou contract de munca?

Sunt unele firme in care se lucreaza 8 ore / zi timp de 5 zile,iar ptr sambata si duminica se platesc dublu,doar cu acordul salariatului daca vrea sa vina sau nu la munca.
Tarzan2012 a scris:

[...]
Sunt unele firme in care se lucreaza 8 ore / zi timp de 5 zile,iar ptr sambata si duminica se platesc dublu,doar cu acordul salariatului daca vrea sa vina sau nu la munca.


Si sunt alte firme unde se lucreaza nonstop si trebuie sa lucrezi si in zilele nelucratoare. Acordul salariatului, legat de acest fapt, se manifesta in momentul semnarii C.I.M.

Initiatorul acestei discutii nu a fost explicit iar noi nu trebuie sa ne certam pentru lucruri cu care am putea fi de acord daca am cunoaste situatia exacta.

Alte discuții în legătură

Subiect: stat de plata,pontaje,revisal Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am o problema,nu stiu cum sa trec angajatii care au cim la 4h /zi de Luni pana vineri dar ei lucreaza si sambata si duminica pe ture.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Orar de munca, zile libere steluta79 steluta79 Buna ziua, La un magazin este angajata o vanzatoare, care are un program de 8 ore zilnic, de luni pana vineri. Am dori ca aceasta vanzatoare sa lucreze si ... (vezi toată discuția)
Recomandari de la itm liah liah Firma noastra are deschis magazin intr-un mall, programul mall-ului, care trebuie respectat, este si sambata si duminica. Ieri un control de la ITM a verificat ... (vezi toată discuția)