avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sambata lucratoare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sambata lucratoare?

Buna ziua , as doei si eu o lamurire cu un caz des intalnity in fenomenul muncii, la cam toti patronii. Ce pot sa-i spun unui patron care ameninta ca se scade din salariu daca angajatii(angajatul) nu se prezinta sambata de lucru?
Multumesc anticipat si respect!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 17 August 2012
nu am primit acel cim ,desi l-am cerut, dar la semnarea lui , programul era de 8 h pe zi si 40 saptamanal stipulat in el, problema e ca desi se lucreaza 10 h sau chiar mai mult zilnic a aparut o noua regula cel putin verbal din partea angajatorului cum ca sambata ar fi obligatorie... dreptul la repaus saptamanal sa inteleg ca nu-l mai am?
Inteleg ca va aflati intr-o zona gri unde o parte din bani ii luati pe stat, o parte la negru iar ceea ce scrie in pontaj nu e acelasi lucru cu realitatea.

E greu de dat un sfat.
mutumesc ptr raspuns dar totusi cum necum in zona gri , nu as avea obligatia sa lucrez sambata fara vointa mea,eu asa interpretez lucrurile...cel putin dupa ce am studiat codul muncii cat de cat.
Intr-adevar nu sunteti obligat sa lucrati sambata, dar nici patronul nu e obligat sa va dea un salariu mai mare decat cel prevazut in CIM si in conform statului de plata intocmit conform pontajului.
Faceti o sesizare la ITM in care prezentati toata situatia, iar in cazul controlului inspectorilor, completati declaratia care vi se inmaneaza in conformitate cu realitatea (sa reflecte modul in care munciti). Solicitati exemplarul de CIM, conducerii societatii, intrucat neinmanarea unui exemplar catre salariat este contraventie.
Codul Muncii prevede ca, in cazul în care repausul în zilele de sambata şi duminica ar prejudicia interesul public sau desfaşurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, art.137 alin.2.

Prin urmare, exista posibilitatea de a lucra si sambata sau duminica . În aceasta situatie, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: stat de plata,pontaje,revisal Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am o problema,nu stiu cum sa trec angajatii care au cim la 4h /zi de Luni pana vineri dar ei lucreaza si sambata si duminica pe ture.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Orar de munca, zile libere steluta79 steluta79 Buna ziua, La un magazin este angajata o vanzatoare, care are un program de 8 ore zilnic, de luni pana vineri. Am dori ca aceasta vanzatoare sa lucreze si ... (vezi toată discuția)
Recomandari de la itm liah liah Firma noastra are deschis magazin intr-un mall, programul mall-ului, care trebuie respectat, este si sambata si duminica. Ieri un control de la ITM a verificat ... (vezi toată discuția)