avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diabet+concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diabet+concediere

Buna ziua,

La firma la care lucreaza mama mea se fac concedieri masive datorita situatiei economice existente. Saptamana urmatoare urmand sa fie concediati un numar mare de angajati, ea se teme foarte mult deoarece este bolnava de diabet si nu crede ca va mai reusi sa-si gaseasca un alt loc de munca.
Angajata la aceasta firma in 2000 cu rezultatele medicale facute la zi, in 2001 s-a imbolnavit de diabet.

Intrebarea este: ce lege protejeaza drepturile angajatilor bolnavi de diabet, impotriva concedierii. Subliniez ca boala a fost depistata in timpul muncii prestate la actualul angajator si nu inainte de angajare.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: laviso , utilizator 16:02, 16 Ianuarie 2009
Buna ziua.Salariatii bolnavi de diabet nu au o protectie speciala privind disponibilizarile.In Contractul colectiv de munca al unitatii trebuie sa fie prevazute criteriile de disponibilizare ce vor fi avute in vedere cu aceasta ocazie.aceste criterii au de regula la baza masuri de protectie a salariatilor cu situatii deosebite.
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.
In cazul in care mama dvs va fi concediata pentru desfiintarea postului orin prin concediere colectiva va beneficia de masuri active de combatere a somajului si de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Mama mea, la fel ca si alti colegi de-ai sai, ar fi concediati datorita lipsei de comenzi pentru produsele ce se produc in fabrica. Mama are calificari pentru mai multe post-uri de lucru care se regasesc in aceasta fabrica. Nu se pune problema deci disponibilizarii in urma desfintarii postului, deoarece fiecare post din fabrica se regaseste pe fiecare linie de productie.
Pregatirea listei cu persoanele ce urmaeaza a fi disponibilizate, dpdv legal trebuie sa se faca pe anumite criterii: absente nemotivate, advertisement, angajatii pe termen limitat, evaluare personala, nr de calificari, etc. Corectati-ma va rog daca gresesc.

Mama este angajata pe termen nelimitat, nu are advertismente si are mai multe calificari. Singura ei teama este faptul ca din cauza diabetului a trebuit sa treaca la un program de 8 ore ( in fabrica se lucreaza 12- 24- 48).Mentionez ca nu e singura persoana ce lucreaza la program de 8 ore.
Este acesta un motiv pentru care firma are dreptul, daca vrea, sa o concedieze?

Multumesc anticipat!

O zi buna,
Laviso

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizari stan...[cont sters la cererea utilizatorului] stan...[cont sters la cererea utilizatorului] buna seara.lucrez la o societate comerciala la care urmeaza sa se faca disponibilizari colective dupa urm. criterii indisciplina randament scazut etc.eu am 7 ... (vezi toată discuția)
Se face sau nu disponibilizarea pe criteriul ultimului venit? curaj curaj Am auzit asta de la un avocat azi. As vrea sa stiu si eu care e acea lege unde se specifica lucrul asta. Ca daca vrei sa disponibilizezi oameni de pe aceeasi ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa dea afara o femeie insarcinata? murgusergiu murgusergiu buna seara,am si eu o mica nelamurire: sotia este insarcinata in 9 sapt. lucreaza la o firma de aprox 2 ani,si lucreaza la 2 grade timp de 16 ore pe zi. din ... (vezi toată discuția)