avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalizare + stingerea datoriei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalizare + stingerea datoriei

1. Va supun atentiei un exemplu de calcul cu rugamintea de a ma ajuta cu confirmare sau critici constructive.
Conditiile sunt: pe lista din luna martie cota de contributie pentru un apartament este de 200 lei. Lista este afisata pe 15 aprilie si se mentioneaza termenul de plata 30 aprilie. Deoarece nu a fost platita suma, se calculeaza penalizare dupa 30 de zile de la termenul de plata, adica incepând cu 30 mai. Procentul este de 0,2%/zi conform hotarârii AGP. Care este numarul de zile asupra carora se face calculul, cel scurs incepând cu 30 aprilie sau incepând cu 30 mai ? Intrebarea o justific astfel: daca termenul decurge incepând cu 30 mai, ce rost mai are sa se mentioneze ca termen de plata 30 aprilie, oricum nu se calculeaza penalizari pentru perioada respectiva si cine depaseste termenul nu are nimic de suferit.
2. In cazul unui proprietar care are restante pe o perioada de câteva luni pentru care i s-au calculat si penalizari, care este ordinea de stingere a obligatiilor, daca se hotaraste sa plateasca o parte din restante: cotele de intretinere in ordinea vechimii inclusiv penalizarile aferente sau altfel (nu stiu cum, ajutor !)?
Daca este un rau-platnic "de durata" si este in curs un proces pentru datorii mai vechi, este legal sa nu se incaseze sumele pentru perioada respectiva pentru a nu afecta debitul cu care asociatia s-a inscris in proces, iar chitanta sa fie emisa pentru luna urmatoare perioadei cuprinse in proces ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:20, 20 Ianuarie 2009
1. Perioada de penalizare incepe cu data de 31 mai;
2. Ordinea fireasca este sa achite cotele de intretinere pentru a nu se mai calcula penalizari si apoi penalizarile, atat in cazul unui proprietar care a avut si el o problema, cat si in cazul unui proprietar cum ziceti dvs. "de durata" care este actionat in judecata - pe acelasi motiv. La noi daca un proprietar este in proces cu asociatia si doreste sa achite o parte din debit, poate sa o faca fara probleme deoarece debitul acestuia scade si asociatia va beneficia rapid de aceasta suma; proprietarul poate sa prezinte la judecatorie chitanta prin care arata ca a platit o parte din debit si atunci, normal ca solutia va fi data numai pentru diferenta de achitat, sau proprietarul poate sa nu prezinte chitanta in proces si solutia va fi data pentru intreaga suma (cea initiala de la care s-a pornit), insa acesta va achita numai diferenta aflata pe fisa personala; functie de caz, asociatia poate pretinde de la un proprietar rau-platnic si achitarea unei sume reprezentand penalizari, luandu-si o minima masura de precautie...
Multumesc pentru raspuns. La punctul 1 este clar. Si la noi se pot achita debitele fara probleme de catre orice proprietar. Stingerea datoriei ramâne o problema fiindca legislatia asociatiilor de proprietari nu mentioneaza nimic. Ma gândesc totusi ca s-ar pute aplica prin similitudine prevederile OG92/2003 care reglementeaza stingerea datoriilor la bugetul de stat si, in acest caz, se sting cotele de contributie inclusiv penalizarile aferente, in ordine cronologica.
Vedeti ca tot Stat-ul isi creaza parghii de constrangere mai dure? Din fericire la asociatiile de proprietari nu procedam asa si zicem noi ca este bine. V-am scris mai sus cum se procedeaza la noi, dar cateodata mai sunt si probleme in sensul ca "omul" nu vrea sa plateasca nimic! Ei, atunci se hotaraste actionarea in justitie si executare silita, sigur cu o multime de timp pierdut si cheltuieli suplimentare pe care in final vor fi achitate tot de rau-platnic.
Deci stingerea datoriei depinde de cum hotarati in AG si va sfatuiesc sa faceti asa.
adam grecu..Deci stingerea datoriei depinde de cum hotarati in AG si va sfatuiesc sa faceti asa
Si atunci legislatia la ce mai este buna?
daca fiecare adunare va hotara in functie de preferinta adm si presedintelui...sa abrogam toate legile..deoarece le facem inutile. Si cel mai tare..va triumfa..bravo nenicule curat legal
Dvs. nu cititi cu atentie discutiile de pe forum, sau daca le cititi, nu le intelegeti. Uitati-va la ultima postare a utilizatorului daniel-mircea unde dumnealui spune ca " stingerea datoriei ramane o problema fiindca legislatia asociatiilor de proprietari nu mentioneaza nimic" Mai zice dansul ca "s-ar putea aplica prin similitudine prev. OG nr. 92/2003..." Deci s-ar putea... vedeti nici dansul, cu toate ca stie legislatia, nu indrazneste sa o aplice la dansul in asociatie deoarece ordonanta cu pricina se refera la altfel de categorii de datorii. Dinsul ne-a cerut o parera, atat - iar eu, pentru ca la randul nostru ne-am lovit de aceasta problema de foarte multa vreme, am spus cum am procedat noi, nu ca ar fi legal sau ilegal, ci rog sa observati bine, solutia adoptata de AG a asociatiei noastre usureaza modul de achitate a unei datorii de catre un proprietar care fie a avut o problema cateva luni, fie este un proprietar rau-platnic.
Drept sa va spun domnule observ, si numai cu privire la acest topic, ca nu intelegeti nimic din toate discutiile acestea de pe forum. Noi aici discutam si schimbam opinii care nu neaparat sunt cele mai bune solutii, insa incercam sa le aplicam, in masura in care se potrivesc, situatiilor particulare de la asociatiile noastre. Apoi observ ca faceti confuzie intre ce hotaraste AG a proprietarilor si ce hotaraste administratorul si presedintele. Intr-un fel ce hotaraste presedintele, admit - ca are destule prerogative, dar ce aveti cu administratorul? Are el asemenea drepturi de a hotari cum se achita debitele de catre proprietarii rau-platnici?

Alte discuții în legătură

Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)